Temetői hangulat a Sajtóklubban

Posted by

Eva S. Balogh

Valami talán változik a magyar médiában. Ma egy nő betelefonált Bolgár György Klub Rádióban sugárzott műsorába és elmondta, hogy egy magán kórház várószobájában szórakoztatásként csak az ATV műsorát lehetett nézni. Én viszont jól emlékszem, hogy magyarországi hotelekben nem nézhettünk olyan műsort, amelyben ez az adó szerepelt volna. A tulajdonosok féltek a megtorlástól.
A bíróságok most gyorsan fellépnek a Fideszes média ellen, amelyek változatos bűnökkel vádolták meg az ellenzéki jelölteket. László Imre (DK), aki jelentős különbséggel győzött Új-Budán, sikeresen beperelte a Pesti Srácokat. Vissza kell vonnia a hazugságot, hogy viszonya volt korábbi munkatársával. Ugyanez a Pesti Srácok, amely eddig elutasította, hogy öt milliós büntetést fizessen Juhász Péternek (Együtt) hirtelen megvilágosodott. Juhász megkapta a pénzt. Szerintem a Jobbikot is- amelynek ugyancsak volt ügye a Pesti Srácokkal – kifizetik. A szélsőjobb média visszavonul.
A rendőrség, amely az elmúlt néhány évben csekély érdeklődést mutatott az ellenzéki pártokat érintő ügyek iránt most sokkal jobban vizsgálódik. Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét az Origo és a Ripost azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatott egy diáklányt. A két újság főszerkesztőjét most kihallgatta a rendőrség.
A Pesti Srácok hirtelen engedékeny viselkedése felveti a kérdést, vajon a pártközpontból jött-e az utasítás azután, hogy jelentős vesztességet szenvedtek a nagyvárosokban és a közepes településeken. Lehet, hogy néhány realistább Fidesz vezető úgy véli, hogy a párt arrogáns viselkedését nem tolerálják majd örökké.
Ha ehhez a következtetéshez nem volt elegendő az október 13-i önkományzati választás, a november 10-i megismételt voksolás esetében már másról volt szól. Pócs János parlamenti képviselő elismerte, hogy jó barátjának Szabó Tamásnak a veresége – aki 2010 óta Jászberény polgármestere volt – nemcsak meglepte őt, hanem szinte hanyatt is esett miatta. Pócs az az ember, aki egy levágott disznóra azt írta, hogy “ma ő a soros”. Ugyancsak ő volt, aki “viccből bezárta egy jó barátját” egy cigányt, mert késett a munkából, és azzal fenyegette meg, hogy fel fogja robbantani. Vagyis egy kedves fickó. Pócs volt az, aki az újraválasztást szorgalmazta. Orbán ezt nem fogja neki könnyen elfelejteni.
Kíváncsi vagyok arra is, hogy a Fidesz-vezetés miképpen fogadja a Hír TV hétfői Sajtóklub adását. Ebben négy hűséges Fidesz-újságíró értékeli a hét eseményeit. Bayer Zsolt (Magyar Nemzet) választja a témát. Szentesi Zöldi László (magyar Demokrata), Bencsik András (Magyar Demokrata), Huth Gergely (Pesti Srácok) értékel. Normális esetben gyilkos iróniával. Hátha valaki vette a fáradságot, hogy megnézze a műsort, akkor egészen különleges légkört tapasztalt. Az általában rosszindulatú, cinikus, önbizalomtól dagadó újságírók beszélgetése leginkább egy elhunyt barát gyászszertartására emlékeztetett.
Az elhunyt, temetésre váró barát a Fidesz volt, amely ha még egy hasonló vereséget szenved, nem éli túl a 2022-es választást, jósolta Bajer Zsolt. Az aranykornak vége, Magyarország elveszett. A helyzet annyira súlyos, hogy nem lehet a szőnyeg alá söpörni azzal, hogy a Fidesz még mindig a legerősebb párt.

Biztos vagyok abban, hogy Orbán számára a Sajtóklub temetői légköre elárulja a Fidesz helyzetét és a belső küzdelmeket. A Fidesznek egységesnek és fegyelmezettnek kell lenni frakciózás és belső válságok nélkül. Nem lennék meglepve, ha ezek négyen a következő adásban az újonnan megválasztott ellenzéki politikusokat támadják majd és optimistán beszélnek a Fidesz esélyeiről, hogy vissza tudja szerzi a párt a lakosság bizalmát.
Szerintem Bencsik és Tsa. csak a levegőben beszélt, amikor arról szólt, hogy az ellenzék sikerének titka a 18-30 éves korosztály volt. Tudomásom szerint az utóbbi időben nem publikáltak életkor-szerinti kutatást. De a Sajtóklub tagjai nem voltak egyedül azzal, hogy az eredmény megdöbbentette őket. Úgy fest, nem működik a régi trükk, hogy Soros, Gyurcsány, a migránsok, az ellenzék tehetségtelen politikusai felelnek mindenért. Orbán Viktor személyesen meglehetősen pozitívan reagált arra a sokkra, hogy elveszítették a választók jelentős részét, de senki sem hiszi azt, hogy jóindulata hosszú ideig tart majd.

A szerző a Hungarian Spectrum főszerkesztője