Aljas támadás az önkormányzatok ellen

Posted by

Vásárhelyi Mária
Teljesen megbénítják az önkormányzatokat!!! Az önkormányzatok – elsősorban a nagyvárosokban – egyetlen jelentős bevétele az iparűzési adóból származik, és most meg akarják szabni, hogy mire – a közösségi közlekedés fejlesztésére – használhatják csak fel ezt a bevételt. Mindeközben az állam lényegében kivonult a közösségi közlekedés finanszírozásából.
Míg normális helyeken az önkormányzat, az állam, és a fogyasztó 1/3-1/3 arányban viseli ennek terheit, nálunk az állam alig több, mint 10 százalékkal száll be. Ez pedig azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak gyakorlatilag semmire nem marad pénzük, gyakorlatilag nullára szűkül a mozgásterük. És a kormánypárti önkormányzatoknak nyilván majd más csatornákon keresztül juttatnak támogatást.
Ma pedig kiderült, hogy egy másik törvénymódosítással azt akarják elérni, hogy az építési engedélyeket ezentúl nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatal fogja kiadni. Ez pedig azt jelenti, hogy a helyi közösségeknek, vagyis az önkormányzatoknak semmiféle beleszólása nem lesz abba, hogy az állam mit épít a területükön.
És eztán is annyi stadiont, szökőkutat és kilátót építenek, annyi fát vágnak ki, amennyit akarnak.
Ez egyetlen jelent a demokrácia egyik legfontosabb intézményrendszerének, az önkormányzatiságnak a felszámolásával. És egyet jelent a népakarat semmibevételével! November 13-án Budapest és számos nagyváros lakossága egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kér a fideszes városvezetésből, hogy egy szabadabb, demokratikusabb vezetés alatt szeretne élni.
Most pedig a Fidesz a parlamenti kétharmadával felülírja ezt, és semmibe véve a szavazók kinyilvánított akaratát, ellehetetleníti az önkormányzatok működését, megakadályozza, hogy az állampolgári közösségek akarata érvényesüljön. Félreértés ne essék, ezzel nem Karácsony Gergelyt és a többieket, hanem minket választópolgárokat köpnek szembe.