Szijjártó: – Ahol rendszerszintű korrupció van, ott eltűnik a pénz

Posted by

Csák Gyula

Visszautasította a Magyarországot érő korrupciós vádakat a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter az Euronewsnak adott interjúban ugyanakkor megismételte, Magyarország nem lesz az Európai Ügyészség tagja, és több tiszteletet vár az új Európai Bizottságtól.
– Reményeink szerint a Bizottság új elnöke jobban tiszteli majd az Európai Unió tagállamait, mint korábban Frans Timmermans vagy Jean-Claude Juncker. Az európai intézményeknek meg kell érteniük, hogy nem lehetnek függetlenek a tagállamoktól – mondta Szijjártó Péter.
Az Euronews riportere, Zsíros Sándor felvetette, hogy egyes állítások szerint Magyarországon a leggazdagabbak jutnak a legtöbb uniós pénzhez.
– Ahol rendszerszintű korrupció van, ott eltűnik a pénz. Ahol nincs, ott nem tűnik el, hanem jó célokra fordítják, mint a gazdaság fejlesztése, a munkanélküliség elleni harc vagy az államadósság csökkentése. Magyarországon teljes a foglalkoztatottság, 9 éve folyamatosan csökken az államadósság. Amikor kormányra kerültünk, 7 százalékos volt a költségvetés hiánya, most 1 százalék. Eközben a GDP 5,2 százalékkal nő. Ezek az adatok bizonyítják, hogy Magyarországon nem lehet rendszerszintű korrupció – mondta a külügyminiszter.
Akkor miért nevezte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az országba érkező kohéziós pénzek 4 százalékának felhasználását problematikusnak? – vetette fel az Euronews riportere.
– Kérdezze őket, nem tudom – hangzott a válasz.
Megkérdeztük azt is, miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez.
– Számunkra mindig is rendkívül fontos volt a szuverenitás. Régóta harcoltunk a függetlenségért történelmünk során. Senkinek nem engedjük meg, hogy befolyásolja vagy hatással legyen az országunkra, annak belső fejlődésére – fogalmazott Szijjártó Péter.

(euronews)