Mari néniből sokkal több van

Posted by

Raskó György

Gulyás Gergely a Fidesz ügyeletes üdvöskéje tegnap interjút adott, amiben megemlítette, hogy fiatalkorában Torgyán volt a példaképe. Hát ez az. A zsák a foltját…
Torgyánt személyesen ismertem, elég sokat vitatkoztam vele a kilencvenes évek elején-közepén. Egyszer együtt jöttünk ki a Parlament épületéből s a Kossuth téren sétálva mondom neki: Józsi bátyám a mai beszéded olyan volt, mintha hülyegyerekeknek tartottál volna előadást. (földtulajdonlás témakörben) Mi értelme volt lemenni békába? Ezzel csak lejáratjuk a Tisztelt Ház tekintélyét – mondtam neki dühösen.
Mire a következőket válaszolta: Államtitkár uram te nem vagy politikus, de én igen. Tudod az egyetemi professzornak és a Mari néninek is egy szavazata van, de marinénikből százszor – ezerszer több van, mint professzorokból. Nos ezért én inkább a marinénikhez beszélek…” Nem nagyon tudtam mit mondani erre, így elváltunk, de akkor éreztem meg a politika lényegét. Torgyán talán az első vérbeli politikus volt a rendszerváltás után időszakban, aki tudatosan beszélt az iskolázatlanok, alacsony szellemi színvonalúak nyelvén. Művelt, okos embernek ismertem, de egyben totál gátlástalannak is, aki képes volt folyékonyan hazudni s közben mosolyogva az emberek szemébe nézni. Tudatosan használta a hamis hírek interpretálásának technikáját, a féligazságokban rejlő kommunikációs lehetőséget. Ért is el vele átmeneti sikereket, de 1998-ban húslevesezés közben bekapta a horgot. Egy nála sokkal dörzsöltebb populista reggelire megette. Hülyét csinált belőle, miközben átvette a torgyáni technikát és rövid idő alatt professzionális szintre fejlesztette. A népbutításban Torgyán csak az első volt, Orbán meg minden idők legjobbika ebben a játékban. Számomra azért meglepő, hogy Gulyásnak ők a példaképei. Gulyáson ugyanis meglátszik, ha hazudik. Az arcán és a hangján is. Nem áll jól neki ez a póz, gondolom ezt már főnöke is belátta. Ezért nem jósolok neki nagy jövőt ezen a pályán. Nem tud elég hitelesen populista lenni s ez nem sok jót ígér az orbáni NER világban.