Lista készülhet törökökről

Posted by

(euronews)
Megtette az első lépést a Törökországgal szembeni szankciók felé az uniós külügyminiszterek tanácsa. A testület hétfőn elfogadta a lehetséges szankciók jogi keretét. Ezek közé tartozik a beutazás tilalma az Európai Unió területére vagy a vagyonok befagyasztása.
A külügyminiszterek ugyanakkor ennél nem mentek tovább, azaz nem neveztek meg egyelőre sem magánszemélyeket , sem szervezeteket.
– A listára kerülő egyének és cégek megnevezése a következő lépés lehet, meglátjuk, ez mikor történhet meg. Ez a munkacsoportok szintjén zajlik majd, lehetséges, hogy a tanács maga is dönt – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini.
Az uniós Külügyek Tanácsa a legutóbbi uniós csúcs zárónyilatkozatának megfelelően döntött a szankciók mellett. Törökország a közelmúltban az EU által jogellenesnek tartott próbafúrásokat végzett a Földközi-tenger keleti térségében, ciprusi felségvizeken, nem messze a partoktól. Egyelőre nem tartják meg az EU-Törökország Társulási Tanács ülését sem.

Kép: feszült külügyérek