Inkább Olga szerepeljen

Posted by

Raskó György

Kálmán Olga nyilatkozott az index-nek, hogy belépett a Demokratikus Koalícióba. Azt mondta: “Amikor júniusban beszálltam a politikába, éreztem a súlyát, a felelősségét annak, hogy egy előválasztás mekkora lendületet adhat az ellenzéki politikának, a választóknak. Ez a felelősség nem múlt el az előválasztás lezárultával, nem szólhatott kizárólag az előválasztás három hetére.
Ahogyan azt a sajtótájékoztatón mondtam, ha akkor komolyan gondoltam, és igen, komolyan gondoltam, hogy a munkámmal segíthetem a demokratikus változást, akkor a továbbiakban sem tehetem meg, hogy kívülről figyelem az eseményeket. Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is. Hogy ebből mi sül ki, azt majd meglátjuk.” Helyes, ha politizál Kálmán Olga a DK-ban. Inkább ő szerepeljen, ne Gyurcsány. A többi ismert dékás politikussal együtt a párt megkérdőjelezhetetlenül a történelmi baloldal legerősebb formációja. Esélye van stabil 15-18%-os támogatottság elérésére, ha az MSZP szimpatizánsok, belátva, hogy pártjuk fogyófélben van és várhatóan végleg a parlamenti küszöb alá kerül, átállnak a DK-hoz. Én jobban örülnék, ha a Momentumhoz állnának át, de elismerem, hogy egy igazi baloldalinak ez nehéz érzelmileg. Egy virtigli baloldali pártnak teljesen megfelelő a DK. Vannak jó szakpolitikusai, de van egy hatalmas ballasztjuk, aki túszként tartja a pártot magánál, egyben megakadályozza, hogy a fent említett támogatottsági szint fölé kerüljön a DK.
Persze van nagyszámú lelkes támogatói köre, akik tűzön vízen át követik a vezért. Így aztán a DK olyan “se vele, se nélküle” helyzetben van, másokkal való összefogásra ítélve a kormányra kerülést illetően. De a DK legalább stabil és transzparens, ténykedése, jövőbeni támogatottsága elég jól kiszámítható.