Jászberény

Posted by

Bencsik Gábor
Már egy napja ízlelgetem a jászberényi vereség keserű ízét. Komoly dolog ez, sokan talán nem is tudják, mennyire komoly. Hogy korábbi önmagamat idézzem: baj van fiúk. És még nagyobb baj lesz, ha nem értjük meg, hogy most mi a baj. Jászberény
Vannak tippjeim. Abban nincs semmi meglepő, hogy az ellenzék kilenc év után felfedezte a fedőn a fület, és létrehozta az ellenzéki összefogást. Nem akarom elpoénkodni, komoly politikai teljesítmény ez, de azért elég logikus, hogy eljutottak ide. Az már annál inkább meglepő, hogy az ellenzéki választók az idén eljutottak odáig, hogy elfogadják ezt az összefogást. Az ellenzéki szavazatok immár összeadhatók bármilyen ellenzéki jelölt mögött. És ez nem tréfadolog. Viszont látni kell, hogy csupán valaminek a tünete. Annak, hogy nagyon sok embernek nagyon tele van a hócipője a Fidesszel. Számukra immár bárki, csak a Fidesz ne.
De nem azért, amit az ellenzék mond. Nem azért, mert úgymond tönkretették az oktatást – ez hülyeség, politikai blöff, nem is működik. Nem azért, mert úgymond lerohasztották az egészségügyet – bár Budapesten ötéves késésben van a kórházfejlesztés, például a jászberényiek biztosan nem a budapesti kórházi állapotok miatt szavaztak az ellenzéki jelölte. Nem azért – amit tősgyökeres pestiként korábban gondoltam -, mert bajuk van a CEU kiszorításával vagy az Akadémia erőből történő átalakításával. Nem Mészáros Lőrinc és a nemzeti burzsoázia létrehozása miatt.
Másról van szó. Egyre több embert egyszerűen irritál a Fidesz. Úgy egészében. A gazdasági teljesítményeket a többség elismeri. A nemzeti célokkal a többség egyetért. Az ország szuverenitásának őrzését a többség támogatja. A polgárokhoz szólás hangvétele, a polgárokkal való együttműködés módja az, ami sokakat idegesít. Eltűnt az őszinte, emberi hang, a tévedéseket bevalló, az eredményeket hitelesen bemutató, a másféle véleményre kíváncsi, párbeszédre hajlandó magatartás, és a helyén agytrösztökben kimunkált, fókuszcsoportokon tesztelt, közvéleménykutatásokon megmért úgynevezett üzenetek vannak, az izomból politizálás mellé.
Mindenki tudja, hogy az a gyülevészhad, ami az ellenzéki térfélen összeállt, nem kormányképes. De hiszen Karácsony Gergelyt is annak tudatában választották meg, hogy Tarlós alkalmasabb nála. A jobboldali sajtó egyre azt fújta, hogy Karácsony alkalmatlan. Az ellenzéki szavazó erre azt mondta: igen, tudom. Akkor is rá szavazok, mert a Fidesz ellen szavazok.
Csakhogy egy ország nem játék. Ha 2022-ben az ellenzék, ez az ellenzék győz, évek mennek rá, hogy kiderüljön a valódi alkalmatlanságuk, és leválthatók legyenek. Márpedig nincsenek elvesztegethető éveink. Szóval baj van, fiúk. Van egy évünk megtanulni a leckét, mert aztán már indul a kampány. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Címkép: Az ellenzéki győztes, Budai László és Márky-Zay Péter Hódmezővásár polgármestere