500-szor is alkalmatlan

Posted by

Pálfi Rita (euronews)

Az Euronews és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatása 5 kormányközeli médium cikkeit vizsgálta meg az önkormányzati választási kampány utolsó 30 napjában. Az alkalmatlan szó csaknem 500-szor szerepelt a választásokról szóló cikkekben.
„Olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint amilyen Orbáné” – mondta a bukását okozó felvételen Heinz-Cristian Strache. Az, hogy mire gondolt a volt osztrák alkancellár, világosan kiderült az őszi magyar önkormányzati választási kampányban, ahol szóról-szóra megegyező cikkek, az ellenfelet lejárató állandó jelzők jellemezték a kormánypárti média működését. 500-szor is alkalmatlan
Miközben januárban a magyar miniszterelnök még arról beszélt, hogy Magyarországon baloldali, liberális, kormányellenes médiatöbbség van, szeptemberben egy római rendezvényen már azt mondta, a keresztény-konzervatív jobboldal kezében van a magyar média 45-50 százaléka.
Orbán Viktor kissé alábecsülte az adatokat. A hírpiacon ugyanis az elvileg közszolgálati, valójában a kormányt támogató médiát is ideértve a kormányközeli sajtónak a Mérték Médiaelemző Intézet számításai szerint, a híreket is közlő médiumok bevételei alapján közel 78 százalékos többsége van.
Ennek egyik legfontosabb eleme a formálisan különböző orgánumokat tömörítő Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA). Az erősen centralizált, közel 500 kiadványt összefogó, az országos kereskedelmi rádiók, az ingyenes és a megyei napilapok piacán monopóliummal bíró szereplőt a versenyjogi szabályok kiiktatásával tömörítették egyetlen közös tulajdonos alá.
A KESMA egyes piacokon – országos kereskedelmi rádió, ingyenes napilapok, megyei napilapok – monopol helyzetben van, Az alapítvány a híreket is szolgáltató médiumok teljes piacán a bevételek 24 százalékát összpontosította.
Ezt a koncentrált erőt a Fidesz az önkormányzati választási kampányban is kihasználta. Az Euronews és a Mérték Médiaelemző Műhely elemzése ugyan csak 5 kormányközeli kiadványt vizsgált, mégis legkevesebb 26 olyan cikket talált, amely szóról szóra megegyező tartalommal jelent meg legalább három felületen – így a magánkiadó által működtetett lapokon és az ezektől elvileg független, közszolgálatinak nevezett televízió site-ján is.
A központosított erő a budapesti főpolgármester-választás kampányában is megjelent. A kormánypárt által támogatott Tarlós István és az ellenzék közös jelöltje, Karácsony Gergely versenyében a Fidesz az alkalmasságot tette kulcskérdéssé, folyamatosan alkalmatlannak minősítve az ellenzéki jelöltet.
Az egyik leglátogatottabb magyar oldal, az Origo például a vizsgált harminc nap alatt 151 cikket közölt a választásról, és ezekben 166 alkalommal használta az alkalmatlan szót Karácsony Gergelyre, míg az elvileg közszolgálati Hirado.hu választási cikkeiben 108-szor szerepelt a kifejezés. Eközben Tarlós Istvánnal összefüggésben a tapasztalatot és az alkalmasságot sulykolták.
– Azt látjuk, hogy volt egy teljesen következetes használata ezeknek a kifejezéseknek. Tehát az a központi akarat, hogy márpedig ugyanazokat a szavakat a lehető legtöbbször kell megjeleníteni, teljes mértékben átment ezen a médián – mondta Polyák Gábor, az elemzést készítő Mérték Médiaelemző Műhely kutatója.
Karácsony Gergely ennek ellenére nyerni tudott Budapesten, ám a kormánypárti média ereje változatlan maradt Magyarországon.

A Mérték Médiaelemző Műhely gyorselemzésének részletei

A Fidesz és a Fidesz-kormány már 2018 előtt is nagyon hatékonyan juttatta el a hozzá közel álló médiumokon keresztül a politikai propaganda üzeneteit, amelyek hol a kormány sikereit dicsérik, hol Brüsszel, Soros vagy a menekültek ellen hangolnak. A Fidesz kommunikációs stratégiájának meghatározó eleme, hogy a megszólaló politikai szereplők és a propagandakampányok bizonyos szavakat, akár eredeti jelentésüktől eltérő tartalommal ( például migráns) a végletekig sulykolnak.
Ezt a stratégiát a Fidesz a 2019-es önkormányzati választási kampányban is alkalmazta. Ebben a kampányban a legfontosabb hívószó az „alkalmas”/”alkalmatlan” volt: a Fidesz a saját jelöltjeit mutatta be egyedül alkalmasnak, az ellenzéki jelölteket pedig alkalmatlannak minősítette. Különösen hatékony volt ez a címkézés a budapesti főpolgármesteri kampányban. A fővároson kívüli városokban ez a kommunikációs stratégia más kulcsszavakkal bővült, illetve cserélődött le.

A kutatást a választás előtti 30 napon az alábbi oldalakon végezték :

– Origo.hu: a KESMA tulajdonában lévő, a kormánypártok érdekeit teljeskörűen kiszolgáló hírportál, amely a második legnagyobb eléréssel rendelkezik a hírportálok között
– 888.hu: a KESMA tulajdonában lévő, a fiatalabb korosztályt megszólító, hangvételében az alt-right vonalhoz tartozó, erősen kormánypárti portál
– Magyar Nemzet Online: a KESMA tulajdonában lévő, a Magyar Nemzet című napilap online verziójaként megjelenő, a kormánypárti szavazók idősebb és magasabb végzettségű rétegét megszólító, erősen kormánypárti portál
– Hirado.hu: az állami média online hírportálja, erősen kormánypárti irányultságú
– bama.hu: a KESMA tulajdonában lévő, az Új Dunántúli Napló című Baranya megyei napilap online portálja, elsősorban a pécsi kampányban töltött be jelentős szerepet, erősen kormánypárti

A kutatás 3 kérdést vizsgált:

1. Hányszor szerepel az alábbi médiumokban az adott időszakban az “alkalmatlan” szó?

Csaknem ötszázszor írták le, hogy alkalmatlan a vizsgált öt oldalon a választásokkal foglalkozó cikkekben. A legrosszabbul a 888.hu teljesített, több mint háromszáz cikket írtak az önkormányzati választásokról, de „csak” 47-szer szerepelt az alkalmatlan szó. A pécsi BAMA-ban lényegesen kevesebb cikk készült a választásról, 94, de ezekben csaknem negyedannyiszor szerepelt az alkalmatlan szó. A köztévé híradójának az oldalán, a hirado.hu-n, ahol többnyire a híradós riportok mellett MTI-híreket közölnek, 336 cikkben foglalkozott az október 13-ai voksolással, és 108-szor jelent meg az alkalmatlan szó. A Magyar Nemzet oldalán 288 cikk szólt a voksolásról, és több mint feleennyiszer volt olvasható az alkalmatlan szó. Az abszolút rekorder az Origo: 151 cikket írtak a kampányban, de az alkalmatlan szó ennél többször jelent meg: 166-szor.

888: 303 cikk, 47 alkalmatlan

Origo: 151 cikk, 166 alkalmatlan

Hirado.hu: 336 cikk, 108 alkalmatlan

Magyar Nemzet: 288 cikk, 153 alkalmatlan

BAMA: 94 cikk, 22 alkalmatlan

Összesen: 496 alkalommal olvashatták csak ennek az 5 médiumnak az olvasói azt a szót, hogy alkalmatlan a voksolás előtti hónapban.

2. Melyek azok a jelzők, amelyek legalább ötször szerepelnek Tarlós István és Karácsony Gergely / a BAMA esetében Vári Attila és Péterffy Attila neve mellett?

Míg a regnáló Tarlós István esetében az alkalmas, a legesélyesebb és a tapasztalt szavak jelentek meg a legtöbbször a vizsgált oldalakon, Karácsony esetében csupa negatív, néhol személyeskedő jelző volt olvasható a leggyakrabban az, hogy alkalmatlan, de volt bukott polgármester, megbízhatatlan, tájékozatlan, erőtlen, gátlástalan, tutyimutyi, tétova, mama kedvence is.A pécsi két jelölt, Vári Attila (Fidesz) és Péterffy Attila (ellenzék) esetében két fő jelzőt használtak.
Vári volt a kétszeres olimpiai bajnok, Péterffy pedig az erdőégető.

3. Melyek azok a cikkek, amelyek nagyrészt szó szerint megjelentek legalább háromban a fenti médiumok közül?

Összesen 26 ilyen cikket találtak a tanulmány készítői. Néhány esetben a magyar hírügynökség (MTI) cikkét vették át szóról szóra a vizsgált médiumok. Több olyan cikkegyezést találtak, például a Fidelitas búcsúajándéka, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének sajtótájékoztatója, vagy éppen a Századvég kutatásai, ahol ugyanarról a rendezvényről írták szinte szóról szóra ugyanazt a kormányközeli sajtóban és a hírügynökségben. A Századvég október 11-én kiadott kutatását, mely szerint továbbra is Tarlós a legesélyesebb, az Origo, a hirado.hu (az MTI-hírt közölve) a 888.hu és a Magyar Nemzet is szóról szóra közölte.
Október 10-én a kutatóintézetek rendezvényéről a Hír TV és az MTI is tudósított, érdekesség, hogy az Közvéleménykutatók.hu oldalon is megjelent egy cikk, melynek az volt a címe, hogy „Egyik kutatócég sem állítja, hogy Karácsony Gergely győzhet”. Azonban az öt kutatócégből kettő (Medián és Publicus) vezetője is jelezte, hogy nem ért egyet a címmel. Mindkét kutatócég nagyon szoros eredmény jósolt a Karácsony-Tarlós versenyben. A vizsgált médiumok közül egyik sem hívta fel erre a figyelmet.
Az MTI a választás napján két interjút is közölt, melyek aznap hangzottak el a közrádió adásában. Az egyik vendég a kormánypártok támogatásával induló Tarlós István volt, a másik pedig Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.
Szintén a választás előtti pénteken jelent meg az Origón egy cikk Karácsony 10+1 szerencsétlenkedéséről, melyet a Magyar Nemzet és a BAMA is közölt, érdemi változtatás nélkül.