A Momentum vagány

Posted by

A Momentum fiatal politikusai vagányak – írja Eva S. Balogh a Hungarian Spectrumban. Olyan útra léptek, amelyre előttük semelyik ellenzéki párt sem merészkedett:  aktívan kampányolnak Romániában és Szlovákiában a hozzájuk hasonló ideológiával bíró pártok mellett.  A magyar kormány elég gyorsan megjelent. Nemcsak hazafiatlannak, hanem román és szlovák ügynököknek, a nemzeti ügyek árulóinak nevezték őket. A román elnökválasztás első fordulóját vasárnap, a második fordulót pedig november 24-én tartják. Bár a hivatalban lévő Klaus Iohannisnak 12 kihívója van, szinte biztos, hogy győztes lesz.
Két párt kűzd a második helyért a szociáldemokraták (PSD) és egy viszonylag új formáció, a Save Romania Union elnevezéssel (Uniunea Salvați România / USR). Az előbbit Viorica Dăncilă vezeti, aki csak néhány nappal ezelőtt lemondott miniszterelnök. Ez utóbbi- új párt – elnöke Dan Barna, akinek nevében Fekete-Győr András, a Momentum párt elnöke, Cseh Katalin, az EP képviselője, a Renew Europe képviselőcsoport alelnöke Brüsszelben kampányolt. Barna USR-ét gyakran hasonlítják Emmanuel Macron En Marche! -ához, a gazdaságpolitika és a szociálpolitika centrista ötleteivel. Az USR vezetõinek többsége fiatal újonc politikus. Fekete-Győr a pártot “román lendületnek” hívja. Noha a szocialisták számára a november 10-i második helyezés presztízs kérdése, Barna esetleg legyőzi Dăncilă-t.
Meg kell jegyeznem, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség / RMDSZ,  másként a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség elnöke messze elmarad (2,5% -kal) az elnöki versenyben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. Az RMDSZ magyar etnikai támogatása elmaradt, talán azért, mert az RMDSZ Kelemen Hunor vezetésével a Fidesz előőrsévé vált. Noha a román-magyarok többsége elégedett a Fidesz által támogatott RMDSZ ideológiai pályájával, egy kisebb csoport szimpatizál az USR liberálisabb elképzeléseivel. Barna természetesen eléri őket. Komoly erőfeszítéseket tesz, hogy anyanyelven kommunikáljon a magyar választókkal.
Fekete-Győr Romániában folytatott kampányának nekiment a kormány propagandagépe, Aztán  kiderült, hogy a Fekete-Győr mellett Cseh Katalin európai parlamenti képviselő Nagyszebenben kampányoolt Nicu Ștefănuță, a liberális politikus mellett. A Pesti Srácokrémülten hallotta, hogy Cseh Katalin mosolyogva – ÉS ROMÁNUL  IS-  üdvözölte a jelenlévő embereket. Nyilvánvaló, hogy egyes magyar körökben ezt önmagában súlyos bűnnek tekintik. Aztán elkövette a „hibát”, hogy az Európai Parlamentben kiváló kapcsolatokat épített ki a román képviselőkkel.  Srácok Pesti azt is panaszolta, hogy az USR honlapján arról szólt, hogy „nem minden magyar támogatja a Fideszt és az RMDSZ-t. Ez valószínűleg meglepete a Pesti Srácok újságíróit.
De nemcsak őket. “Eddig a román ügynökök fedésben dolgoztak, még ha az ügynökök magyarok voltak akkor is, Fekete-Győr András Momentum-elnök romániai kampánya, egy magyar jelölttel szembeni román liberális politikus támogatása új jelenség” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.  Orbán Balázs helyettes államtitkár, Gulyás Gergely helyettese elmondta, hogy amíg egy magyar jelölt fut, esélyeitől függetlenül, a magyarok csak érte szavazhatnak.
Közismert, hogy az ugyanabba a politikai családba tartozó vezetőknek szokásuk határokon átnyúló kampányt folytatni. Bizonyos német politikusok gyakran jöttek a Fidesz esélyeinek növelésére, Orbán Viktor pedig a szlovén Janez Janša és Nikola Gruevski mellett kampányolt Észak-Macedóniában.  Ha a Momentum politikusai ugyanezt teszik, akkor árulásnak hívják.

Kép: Cseh Katalin, az USR asztalánál