Indulatok Brüsszelben

Posted by

Zsiros Sándor (euronews, Brüsszel)
A bizottsági sajtótájékoztató után az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában is nagy indulatokat keltett a New York Times cikke.
A riport szerint az Európai Unió agrártámogatásai populista politikusok környezetébe kerülnek. “Amikor leültek az alapító atyák és létrehozták az Európai Uniónak az ideáját, a gondolatát, akkor senki nem gondolt arra, hogy lesznek kormányok, amelyek egyszerűen ellopják a pénzeket. Hát ezt kell valahogy újragondolni. És olyan törvényeket hozni, amely meg fogja akadályozni ezt a jövőben” – mondta Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.
Dacian Ciolos, a liberális-centrista Renew Europe frakcióvezetője korábban román agrárminiszter és uniós biztos is volt, szerinte a kisebb gazdaságokat kellene finanszírozni a nagyvállalatok helyett.
“Egyre nehezebb elmagyarázni az embereknek, hogy miért kell hatalmas pénzekkel támogatni a legnagyobb üzletembereket. És nem is az a probléma, hogy pénzt adunk, hanem az, hogy miért adunk közpénzt bármilyen feltétel nélkül” – mondta Ciolos.
A magyar kormány, illetve a fideszes képviselők a New York Times lejáratásának tartják a cikket.
Egy francia szélsőjobbos EP-képviselő szerint Soros György áll a háttérben
“Óvatosnak kell lennünk ezzel a cikkel. Valódi problémát feszeget, de szerintem ez egy válaszcsapás Soros György részéről, hiszen ő áll a New York Times mögött. Ő egy befolyásos amerikai milliárdos magyar gyökerekkel, aki sajnos egyfolytában harcol Orbán Viktorral. Ez a cikk egy bosszú” – Gilles Lebreton, francia EP-képviselő.
Az ügy a mezőgazdasági bizottság napirendjére kerülhet később.