Terrorizmus elleni ENSZ-hivatal Budapesten

Posted by

Vlagyimir Voronkov arról beszélt a konferencián, hogy a hivatal fontos feladata a megelőzés, ezen belül is segíteni a helyi közösségeket elsősorban a társadalmi érdeket szem előtt tartó kormánypolitika és a korrupció elleni harc garantálásával, illetve a törvények és az emberi jogok érvényre juttatásával.
Szijjártó Péter szerint Magyarország hiteles és aktív szereplője a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemnek, amelynek csak egy eleme a határvédelem. Magyar rendőrök támogatják a szerb és a bosnyák határőröket, illetve a magyar hadsereg jelen van Irakban, Afganisztánban, nemsokára Libanonba is érkezik magyar katonai misszió.
Mióta a magyar kormány megerősítette a déli határ védelmét, nincs illegális migráció – magyarázta. – “Abból a kormány továbbra sem enged, hogy egyedül dönt arról, ki léphet be az országba, és kivel fog a lakosság együtt élni.”

Az Interparlamentáris Unió elnöke azt a kérdést tartja a legfontosabbnak, hogy miért ilyen fogékony a lakosság még Európában is a terroristák retorikájára. Gabriela Cuevas Barron szerint a demokratikus államok politikusainak szembe kell nézniük saját hibáikkal. Például meg kell érteniük, milyen nagy felelősség terheli őket mindenért, amit kimondanak. A gyűlöletbeszéd veszélyére figyelmeztetett mondván, hogy ilyesmi még a választási küzdelemben sem fordulhat elő.
A budapesti konferencia egyike azoknak a regionális tanácskozásoknak, amelyek előkészítik az ENSZ jövő évre tervezett terrorellenes csúcsértekezletét.