Kis netes kórrajz: a háló nem felejt

Posted by

Iván Gizella

Biztos mazochista vagyok, mert szeretek kommenteket olvasgatni. Azt hiszem, majdnem minden cikk alatt fellelhető egy komplett társadalmi korrajz. Vagy inkább kórrajz? Igen. Kórrajz a beteg magyar lélekről. 
S most nézzük. Van egy vállaltan jobboldali fazon, aki soha, de soha nem posztol gusztustalan szövegeket, inkább tanító jelleggel próbál híveihez közeledni. Persze mivel okos és ravasz, azért nagyon ügyesen egy letűnt korszak naftalinos emlékeit porolja le. S most nézzük a híveit. Igazad van … nagyon szépen írtad, jaj, hogy már megint meg tudtál lepni, milyen mély és alapos a tudásod… ezek az emberek ide, hozzá és a hasonlókhoz szeretnének tartozni, s bocsánat, de birka módra követik a számukra kijelölt utat. Ezek az emberek a tipikus hajbókolók. nem akarom nagyon megsérteni őket, de ők azok, akiknek nincs saját véleményük, nincs saját elképzelésük gyakorlatilag semmiről.
S nézzük a másik posztolót, akinek rengeteg követője van, mert sokaknak tetszik, hogy jól odamondogat a jelenlegi és mindenkori hatalomnak. Igen, ő is rendkívül okos, s egyfajta megvilágosodott, aki kíméletlenül osztja az észt. Nyersen, néha durván, sértegető hangnemben, a kommentelőit sem kímélve. Persze senki nem sértődik meg, inkább örülnek, hogy a nagy ember hozzájuk szólt, valahogy az az érzésem, még a letolást is megtisztelőnek veszik. Igyekeznek alkalmazkodni, de itt, ezen az oldalon nem hízelegnek az előbb említett módon a fészbuk sztárnak. Kicsit jobbak, egyenesebb gerinccel rendelkeznek, mint a hajbókolók. Persze itt is megjelennek a hódolók, de trollok is. Utasításra cselekszenek, s ebben a komment műfajban élik ki frusztráltságukat. Azt hiszik, ha megjelennek egy oldalon, akkor van befolyásuk is a dolgok és történések menetére. Kedves trollok! El kell keserítenem benneteket, nincs. Fura szerzet vagytok egyenként és bandában is.
Azt hiszitek, ha minden rendszerben tapsoltok a vezérnek, akkor többek lesztek. Nevetséges ez a vezérimádat. Nektek aztán teljesen mindegy kit, csak kövessetek valakit. És követitek tűzön vízen át. S jaj annak, aki meg meri kérdőjelezni a vezér bármilyen cselekedetét.
Igen a trollok általában az ilyen bátor influenszer ( másokat befolyásoló) oldalakon jelennek meg. Olyanok, mint egy szekta, akiknek agyára teljes sötétség borult.
Mindenkit kioktatnak, a múltba révedve magyarázzák, ki miért hülye. Ők egyfajta kiválasztottnak hiszik magukat, felsőbbrendűnek, s nem utolsó sorban kérkednek keresztény mivoltukkal. Amivel nem is lenne baj, mindenki azt hisz amit akar. Csak az a bibi, hogy azt gondolják és ezt teljes szívükből, hogy más rajtuk kívül nem hiszi Istent, nem élhet normális életet és mindenki, aki a körön kívül van, ellenség.
A trollok persze nagyon szórakoztatóak tudnak lenni, azért ízlés kérdése az egész, hiszen aki picit is ért hozzá, hamar rájön, ezek a fizetett, vagy lelkes támadók soha nem igazi emberek. Kamu profillal robbannak be a világhálóra. Ismerősöket keresnek, de csak olyanokat általában, akiknek van szava, akik viszik a prímet. Aki azonban megnézi ezeket a profilokat, s nem figyel csak arra, hogy jé ez és ez a barátom is ismerőse, azonnal befogadja. Ha kicsit is ránézne az ilyen profilokra, látná, hogy az embernek se múltja, se jelene, remélem jövője még úgy se.
Jómagam a trollokat a házmester szindrómában szenvedők közé sorolom. A házmester, aki simán beédesgeti magát a ház lakónak a szívébe, majd azonnal beárulja őket, hogy disznót öltek a negyediken, hogy migránst rejtegetnek a harmadikon.
S ott vannak még azok a kommentelők, akik a neves művészek, ismert emberek oldalán jelennek meg teljesen ismeretlenül. Úgy tesznek, mintha szakértők lennének, egyszer szeretettel öntik le a művész urat, másszor pedig, akkor durva beszólásokkal, primitív szavakkal támadják. Nem ismernek, mondhatok akármit, gondolják. Kamuprofil alatt hősködök, keressetek meg, ha tudtok nyavalyások. Ezek az óvodások, akik meghúzzák a szőke kislány copfját, majd elszaladnak. Kis netes együgyűség.
S nem feledhetők, akik a nevesebb elemzők profiljai alatt próbálnak bejutni a háló magaslataiba, az okos és elemző írások alá biggyesztve egy két hüledező, csodálkozó jelet. Hozzászólni nem tudnak, de ott akarnak lenni és jelezni, igen, egyet értek. Ily módon leplezik kisebbrendűségi érzéseiket.
Szóval a világháló akár akarjuk, akár nem, leleplezi, hogy kik vagyunk. Tolakodó, hajbókoló, rajongó, troll, vagy beteg lélek.
Légy akárki, politikus, bukott polgármester, kis vagy nagy pártkatona, nevedet titkoló bulldog, kedves, butuska, egyet ne feledj. A háló sem felejt.

Címkép: A memebase GIF-je