Ez van, haver

Posted by

Radnai György

Vágod, haver? Hallottad? Azt mondják sokan, hogy megint egy nagy forradalom volt Pesten, de hülye vagy: nem az Auróráról lőttek, miket nem találsz ki, az már régen vót, talán igaz se vót, ahogyan azt a maiak íratják és mondatják, mert lehet, hogy a Második Nagy Háborút se azok nyerték, akiket te tanultad.
Nem is hallottál róla, a Második Nagy Háborúról, persze: te csak a sörödet szlopálod, semmi más nem megy beléd. De haver, bár a kocsma a világ fix pontja, ahonnan minden kizökkenthető, de nemcsak az van, vágod, haver?
Szóval a forradalom, érted, nyertünk Pesten, de egy meccset nyerni lehet csak úgy is, véletlenül, ahogy a szemet megtalálja a vak tyúk is, de azzal nem érsz el semmit, legföljebb, ha megtetted a TIPPMIX-en, de arra neked úgyse telik, de amikor nyertél, azután, akkor jön a neheze, mire költsél, kinek adjál és kinek ne, mit tartsál meg magadnak, vágod?
Jól van, igyál még egyet, de közben figyúzz, ott Pesten eltakarították a Pityut, hogy ki az a Pityu, nem érdekes, már nem érdekes, ha díszpinty lesz, akkor se; szóval Pityu balra, akarom mondani jobbra el és itt van nekünk, persze, neked is, a Karigeri, aki az összekapaszkodósdiból jött, vágod, haver?
Hát, hogy meddig fognak összekapaszkodni, az egy jó kérdés, de az biztos, hogy ők mások, mást akarnak és máshogy.
Nem érted? Persze, hogy nem érted, tíz éve mindig mást vertek a fejedbe, a kiskirály úgy uralkodott, ahogy akart, de most: másképp lesz. Nem, nem lesz több söröd, a hab se lesz kisebb, hogy te milyen hülye vagy, inkább igyál, ne dumálj közbe, szóval másképp lesz, ezek majd nem lopnak annyit, meg megkérdik előre, hogy jó-e úgy, ahogy akarnák, meg nézheted a tévében is, ha akarod, persze, itt is a kocsmában, ha nemcsak a meccset nyomják majd be, vágod, haver?
Csak el ne szálljanak, meg ne kattanjanak, mert szokott olyan is lenni, de akkor szólni kell! Kinek, kinek: hát neked is, meg nekem is, vágod? Itt van mindjárt ez az Erdogan manus, a tömeggyilkos, aki irtja a kurdokat, most meg ideette a fene a kiskirályhoz, mert hívta, de jól megmutattuk neki, lezárás ide-oda, nem a kocsmát zárták le, ne hülyülj: a várost, az emberek ehhez nem voltak hozzászokva, nem is lehet, de a civilek mégis megmutatták, igen bemutattak neki, ha nem is járt arra felé.
De volt egy faszi, egy polgármester az összefogósok közül, az meg fogadta az asszonyt, nem a tiedét, ő majd téged fogad otthon, ha hazatalálsz, az Erdogánnét, egy óvodában, vágod, haver? Skandalum! Az egy nagy marha! Hadházy-táblát neki! Nem érted, ugye, nem érted, mert csak a sör, az kell neked, nem baj, majd megvilágosodsz, amikor kitisztul az agyad.
Meg ott van az a másik ügy is, arról se hallottál ugye, menekülnek Afrikából az emberek csónakon, hajón meg a franc tudja miken, aztán belefulladnak a Földközi tengerbe, nem, az nem a Balaton, igen, ott volt sorhajókapitány a Horthy, ezt honnan tudod, ja: a nagyapád ott volt nála kiskatona, inkább igyál, szóval belefulladnak a tengerbe, ez ellen tenni kell valamit, vágod, haver?! És akkor volt egy javaslat az Európai Parlament előtt, hogy menteni kell őket, erre nem szavazták meg, vágod? Két szavazat hiányzott, a fineszes Fideszesek persze nem szavazták meg, de az összefogósdiból nég DK-ás se, a Klára asszony se, a Molnár Csabi se, meg a többiek se, az Újhelyi is tartózkodott, Donáth Anna el se ment, vágod, haver?
A marhák. Hogy téged ez nem érdekel, mert nem sört hoztak Afrikából, meg neked hányingered van, ha a tévében tengert látsz, nem attól van hányingered, haver, a sok piától, hogy te milyen hülye vagy, igyál, ne dumálj: érted haragszom, nem ellenedre, vágod, haver?!