Száll a madár ágról ágra

Posted by

Gaál Péter

Egy héttel ezelőtt nálunk vendégeskedett Putyin. Ma Erdogan. Erdogan egy hét múlva Trump vendége lesz. Barátok egymás közt. Nem bízunk semmit összekötőre, postásra, kenyérgalacsinba se gyűrjük, hanem lehetőleg személyesen adjuk át. A konspiráció alapszabályai.
Most fejeztem be Vas (szimpla v, szimpla s) Zoltán hithű exkommunista – börtönnaplóját (1952-es kiadás, 15e példány). Érdekes módon se Sztálin, se Rákosi alatt nem görbült meg egyetlen haja szála sem (nem úgy Horthy alatt), sőt még Kádár alatt sem, pedig az ún. Nagy Imre-csoportba tartozott – . Egy zárkában két kommunista, egy rablógyilkos, írja egy helyütt. “Bús magyar nótákat dúdolgattunk.” Hát, vannak néha véletlen egyezések. Szinkronicitást csak azért nem mondok, mert Önöknek már unalmas.
A postás mindig kétszer csenget, ugye.
Tényleg nem dereng senkinek semmi? Tényleg a titkok kútjának mélységes fenekén hever a gyanú, hogy mi (Ő) mik vagyunk (micsoda)? Tényleg fogalma sincs senkinek, hogy mi történik most?
Hitler pár díszlépés helyett háromszor körülugrálta volna az Eiffel-tornyot, ha valaki összehozza Churchillel, és Churchill hajlandó vele egyezkedni. Na persze, ahhoz előbb neki kellett volna Churchill hatalomra jutásába besegítenie, és erről – számítógép nem lévén – vezetnie egy diszkrét kis noteszt.
Amit most gondosan vezetnek.