Mit fog csinálni Borkai úr?

Posted by

 

A győri infovilág helyszíni tudósítása

Kulcsár László
Mit fog csinálni holnap délutántól, Borkai úr? – kérdeztem a magyar történelemben minden bizonnyal egyedülálló módon, mindössze egy napra fölesküdött (miután holnap délután lemond) győri polgármestert. – A családommal leszek – válaszolta. – De ön fiatal, munkaképes, nem fog dolgozni? – Most nem, egy darabig… – És a politikával hogy áll? – Megcsömörlöttem tőle. – Végleg? – Végleg.Mit fog csinálni Borkai úr?
Nyilvánosnak hirdették ma délután három órára a győri önkormányzat alakuló közgyűlését, ám csak az juthatott be, akinek a neve szerepelt egy listán. Annak ellenére, hogy a nyilvánosságra hivatkozással az Infovilág szerkesztősége nem jelentette be részvételi szándékát, csodák csodájára szerénységem neve szerepelt a ki tudja, ki által összeállított listán. Mi több, újságíró lévén még csak nem is a győri városháza pompás dísztermének mennyezete alatti karzatra vezényeltek a többi kolléga, hanem a helyi potentátok („valakik”) közé vegyítettek az előre kirakott névtáblám szerint.

Szerény kivitelű transzparensek fogadták a városházára igyekvőket.

Mosolytalanság, kényszeredett vigyorok, feszültség uralták a dísztermet. Holott önkormányzati választások után felszabadultság, ünnepélyesség szokott dukálni. Az arcokon aggodalom, sőt, félelem ült; ideges beszélgetésfoszlányok itt is, ott is.
Megszavazták az egynapos polgármestert.

Borkai Zsolt utoljára ült be az elnökség közepén őt megillető, magas támlás, polgármesteri székbe. Aztán szóra emelkedett, ám jóformán csak beszédfoszlányok jutottak el a közönségéhez, még a második sorba is, ahol kijelölték a helyemet. Annak ellenére, hogy bőséggel volt birkózó termetű biztonsági ember, mintegy százan mégis csak bejutottak a városházára, egészen a díszterem elé, és megkezdődött a dörömbölés, sípolás, szirénázás. „Borkai, gyere ki, várnak a lányok ideki…” – az egyetlen rigmus, amelyet még elvisel ez a tudósítás.

“Hivatalosan nem fideszes” képviselők is esküt tettek.

A jó 120 esztendős épület kapujára fölfújt óvszereket ragasztottak az elégedetlen győriek. Azok, akiket viszonylag nehezen lehet kihozni a sodrukból, a nagy többségnek ugyanis az országos átlagnál jobban megy a sora ebben a városban, és sokáig nem voltak hajlandók politizálni, véleményt nyilvánítani. Azoktól tudható, akik a díszterem megközelíthető bejáratát ostromolták, hogy egy idő után szakasznyi rendőrt vezényeltek a polgármesteri folyosóajtó elé – biztos, ami biztos alapon.
A kínosabb csak ezután következett: az ellenzéki oldalról mindössze egyetlen országgyűlési képviselőt láttam a teremben, néhány székkel balra tőlem Korózs Lajost (MSZP). Később kiderült, hogy egykori kollégám, Gréczy Zsolt (DK) is bejutott képviselői igazolványának felmutatásával, a jobbikos dr. Varga Damm Andreát és az LMP-s Ungár Pétert viszont igazolvány ellenében sem engedték be a biztonsági őrök az alakuló közgyűlés helyszínére – holott ülőhely bőven lett volna számukra is.

Akik kinn rekedtek…

Érdemi ügyek? Voltak, ha az újabb mandátumát mindössze egyetlen napig gyakorló Borkai Zsolt polgármesteri és az önkormányzati képviselők esküjét annak vesszük, meg azt, hogy ugyanő, tehát a ma még polgármester – miután legfőbb kihívója, a csupán néhány száz szavazattal a második helyre szorult Glázer Tímea (DK) és a szocialista Pollreisz Balázs bírálatát nem utasítja vissza azzal a megjegyzéssel, hogy az ellenzék „kuplerájt csinált” a választásból és utána is. A díszterem (természetesen nem fideszes) hallgatósága erre fölhördült, kívülről pedig (lehet, hogy valaki közvetítette bentről a történteket?) ismét a szavalókórus válaszolt: „Borkai, gyere ki …”
Borkai – miután Glázer Tímea azt is javasolta, hogy tegyék félre a pártosdit, és a győriek által tisztelt, érdemes (külsős!) személyt bízzanak meg a polgármesteri poszt betöltésével az újabb helyi választásokig – a különféle paragrafusokra hivatkozással elutasította. Így aztán javaslatára megszavazták regnáló alpolgármesternek (azonos illetménnyel) dr. Fekete Dávidot és Radnóti Ákost.
A képviselői mandátumok átvételekor valamennyi önkormányzati képviselő kezet fogott a régi-új (hivatalosan 24 órás) polgármesterrel, még a nem fideszesek is, csak a DK-s és a szocialista képviselő nem. Mi több, Glázer Tímea (tegező stílusban) fölszólította Borkai Zsoltot, hogy menjenek el kettesben laboratóriumi vizsgálatra, kimutatandó: fogyasztott-e kábítószert vagy sem. A megszólított viszont önözve válaszolt: készséggel eleget tesz a felszólításnak…
Pollreisz Balázsnak viszont már nem volt szerencséje a fölszólalásával és javaslatával, mert az eseményt elnöklő Borkai megvonta tőle a szót, kikapcsolta a mikrofonját, amikor azt indítványozta: mondják föl azonnali hatállyal a szerződéseket dr. Rákosfaly Zoltánnal, Borkai testi-lelki jó barátjával, a városháza ügyvédjével, mellesleg az adriai hajókirándulásról készült filmfelvétel másik szereplőjével. A korántsem ünnepi, sokkal inkább botrányos mai önkormányzati alakuló közgyűlésről távozók többször is hallhatták a díszterem előtt várakozók követelését: előválasztást, és azt, hogy vizsgálják fölül a legnagyobb közpénznyelőnek tartott győri szolgáltató cég és a városháza szerződéseit.
A ma délután történtek alapján leírható: Győrött csak az önkormányzati alakuló közgyűlés ért véget. A négy folyó városában még csak most kezdődik a nagy küzdelem, tehát folyt. köv.

(A nyitó képen: a Győrt átmenetileg vezető két alpolgármester esküje.)