Mégis közügy lett

Posted by
Csanádi Dávid
A jelek szerint mégsem tekinthető magánügynek Borkai Zsolt győri polgármester szexbotránya. Mint emlékezetes, az ex-fideszes politikus ügyéről maga a pártja vélekedett úgy, hogy nem közügy, ezért volt elég, hogy Borkai a pártot hagyta csupán el, viszont polgármester maradhatott.
Azzal azonban, hogy Borkai Zsolt szerdán bejelentette lemondását, gyökeresen változott meg a helyzet: maga ismerte el, hogy egyáltalán nem magánügyről van szó.
Ez a lemondás pedig már az önkormányzati választások előtt bekövetkezhetett volna, de akkor – ma már tudjuk – Orbán Viktor akadályozta meg. A miniszterelnök mindezt annak ellenére tette, hogy a szexbotrány mögött korrupciós szálak is kirajzolódtak, sőt felvetődött az ügyben keménydrogok jelenléte is.
Ennek ellenére Orbánnak elég volt, ha Borkai a megnyert választások után elhagyja a Fideszt, ami bizonyos szempontból érthető: így többséget szereztek a győri közgyűlésben, míg a polgármesterjelölt távozása magával ránthatta volna a fideszes jelölteket is. Így aztán kijelenthetjük, hogy Orbán asszisztált a Borkai-ügy magánéleti afférrá silányításához, márpedig egy miniszterelnök ezt (elvben) nem teheti meg.
Tudnivaló az is, hogy a rendőrség vizsgálatot indított Borkai ügyeiben. Egyelőre nem lehet tudni, mit találtak, de nem tarthatjuk kizártnak, hogy a polgármester lemondásának hátterében akár ez is állhat. Márpedig, ha így van, akkor Borkai Zsolt és Orbán Viktor mellett egy harmadik személynek is le kell(ene) vonni a megfelelő következtetéseket: Polt Péterről, a frissen újrakinevezett legfőbb ügyészről van szó.
Ő az ugyanis, aki megtehette volna, hogy az ügy kipattanásakor széleskörű nyomozást rendel el a lehetséges győri korrupciós ügyek kivizsgálására. Tudjuk persze, hogy a Fidesz kampányának ez nem tett volna jót, de Polt Péternek elméletileg pártok és pártérdekek felett kéne állnia. A Borkai-ügy alakulása (újabb) ékes bizonysága annak, hogy ez nem így van.
Borkai tehát lemondott, ezzel gyakorlatilag elismerve, hogy az adriai luxusjachtos kurvázás túlnőtt egy családi botrányon, és egyáltalán nem magánügy. Egy normális országban ezzel magával rántana mindenkit, aki ennek ellenkezőjét állította pusztán azért, hogy a kormányoldal többséget szerezzen Győrben. Mindenkit, beleértve Polt Pétert és Orbán Viktort is, akiknek úgy tűnik, a győri győzelem fontosabb volt, mint a tiszta közélet.