Vitray 87

Posted by

Adorján György

A média hallgat egyik legkiválóbb, kimagasló tehetségű tagjának születésnapjáról. Méltatlanul keveset szól róla. Mindennek oka van. Agyonhallgatják azt, hogy ma 87 éves. Korábbi rajongói is szemlesütve közlekednek még itt a neten is, mintha meg sem érdemelné a köszöntést. Én viszont köszöntöm őt, szakmájának egyik kitűnőségét, a közvetlen stílusával magával ragadót, a szakmai felkészültségét páratlanul kamatoztatót, a magyar televíziózás élő legendáját. Isten éltesse sokáig!
A hitványok fitymálva legyintenek. Ne bolygassuk a múltat mondják. Hitvány ember azonban az, ki feladja elveit, pusztán azért, hogy érvényesülését szem előtt tartva így biztosítsa jövőbeni megélhetését. Még akkor is igaz ez, ha közben a hitvány azzal nyugtatja lelkiismeretét, hogy mindezt nem magáért, hanem családjáért teszi. Nem csodálom, hogy azoknak, akik köszönés nélkül váltak meg tőle, megfosztva őt a pekingi olimpiai közvetítés lehetőségétől eszük ágába sincs őt köszönteni. Lelkük rajta. Én köszöntöm és csak szomorúan, mellékesen jegyzem meg, hogy volt idő, amikor a hitványok leghitványabbjai közül egyesek még lógni látták volna őt legszívesebben.
Ne is köszöntsék őt azok, akik anno megfosztották attól a havi életjáradéktól is, melyet a Magyar Televízió örökös tagjaként kapott. Azt se mondták neki, hogy mukk. Csak elvették tőle, tőle, akit öregnek tartottak már egyesek, tőle, kinek munkaképessége és bírása legendás volt. Az RTL végül csak azért is szerződést kötött vele, miután a Magyar Televízió cserbenhagyta.
Isten éltesse Tanár Úr! Éljen még sokáig a sport szervező-riporter,a hazai televíziózástól elválaszthatatlan, Kossuth-díjas, angyalföldi díszpolgár! Sok más elismerés mellett Pulitzer-emlékdíjas és megkapta Radnóti Miklós antirasszista díját is, meg a Hazám-díjat. Mellesleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára a Magyar Televízió Örökös Tagja. Boldog születésnapot Tanár Úr!

/fotó:MTI Czimbal Gyula/