Milyen szovjet fegyverek?

Posted by

Vágó István
Ez olvasható a Vértanúk terén felavattott, a „vörösterror áldozataira” emlékező szobor hátoldalán: „A szovjet fegyverek árnyékában hatalomra került kommunisták által meggyilkolt, megnyomorított, tönkretett, elüldözött áldozatokra is emlékezve újraállította az Országgyűlés 2019-ben”.
Na most, eltekintve a döcögő összetett mondat stiláris ügyetlenkedésétől kérdezem: milyen “szovjet fegyverekről” lehet szó?
Szovjetunióról 1922-től beszélhetünk (Szovjet-Oroszországról talán inkább, de az oroszok szapulása ma nem divat), amely 3 évvel a Tanácsköztásaság után alakult meg. Igaz, Szamuely járt Leninnél, de akkor ők a saját polgárháborújukkal voltak elfoglalva (https://hu.wikipedia.org/…/Oroszorsz%C3%A1gi_polg%C3%A1rh%C…), így aligha tudtak katonai segítséget adni Kunéknak.
(halk megjegyzés a “fegyverek árnyékáról”: a Tanácsköztársaság felszámolásában, valamint a fehérterrorban – melynek áldozatainak még nem állítottak szobrot! – döntő szerep jutott a román hadseregnek https://hu.wikipedia.org/…/Horthy_Mikl%C3%B3s_(korm%C3%A1ny….
Minden ezzel ellenkező tényközlést szívesen fogadok.