Polt Péter örök

Posted by
Hadházy Ákos

Hány éves lesz ön 2028-ban? Én 54, a jelenleg ovis kislányom pedig már 12. És abban az évben még mindig Polt Péternek fogják hívni Magyarországon a legfőbb ügyészt – legalábbis Orbán Viktor szándéka és megalapozott számítása szerint, amely szerint természetesen ő lesz a miniszterelnök is.Ehhez képest szinte mellékes, de azért érdemes megemlíteni, hogy az Alkotmánybíróságon ott fog ülni Handó Tünde is, hiszen hétfőn őt is megválasztja a kétharmados szavazógép, nem csak Polt Pétert.
Ez a rendszer hosszú távra tervez (mert tervezhet nyugodtan, senki nem zavarja) és bebetonozza magát. Szó szerint és átvitt értelemben is. Teljesen fölösleges, néha egészen esztelen monstrumokba önti mindannyiunk pénzét, miközben napról napra jobban megszilárdítja a hatalmát és bezárja a társadalmi mobilitás csatornáit: aki hatalmon van, ott is marad örökre, aki pedig szegény, az jobb, ha nem is álmodik arról, hogy a gyerekeinek majd jobb lesz.
Ennek a valamiért nemzetinek és együttműködőnek csúfolt rendszernek az egyik legfontosabb kulcsfigurája Polt Péter, aki már így is hihetetlen karriert futott be, és még nincs vége. Ha kitölti a legújabb mandátumát, nem kevesebb, mint 24 évet tölt az ügyészség élén. Magyarországon még nagyon sokáig az lesz a bűncselekmény, amit ő annak tart, még nagyon sokáig csak abban az ügyben kell nyomozni, amire ő rábólint. És ő arra bólint rá, amire a felcsúti stadion díszpáholyban a miniszterelnök is rábólint.
Nem tudjuk megakadályozni Polt Péter újabb kilenc évig tartó uralmát a magyar büntető igazságszolgáltatás felett – a parlamentben ülve biztosan nem. Még csak fel sem szólalhatunk, az ilyen jellegű személyi ügyekről nincs vita, csak szavazás. Csinálhatnánk valami performanszt – tudják, van benne némi gyakorlatom –, de semmi értelme nem lenne.
Egyetlen dolognak van értelme jelenleg, otthagyni az egészet
Azt tudom csak javasolni az ellenzéki kollégáknak, hogy ne állják végig Polt (és Handó) eskütételét! Sőt, már a szavazást is nyugodtan hagyják ki! Ha az önkormányzati választások után az ellenzéki pártok már a 2022-es győzelemről szőnek álmokat (miközben persze a Fidesz még mindig a szavazatok több mint felét tudhatja magáénak), emlékeztetném őket arra, hogy remélt kormányzásuk idején is Polt Péter lesz a legfőbb ügyész. Vagyis könnyen lehet, elfelejthetnek bármiféle elszámoltatást, és felkészülhetnek arra, hogy ellenük viszont akár koholt vádakkal is eljárás fog indulni.
Nem tudom, hogy véletlen-e vagy szándékos
az, de ugyanezen a napon fogja felfüggeszteni a „parlament” Varjú László mentelmi jogát azért, mert Polt szerint a smasszerek által letepert képviselő erőszakot követett el az MTVA székházban. Nem tudom, megalázhatná-e jobban a kormány az ellenzéket annál, minthogy ugyanazon a napon függeszti fel egy képviselőjük mentelmi jogát, és nevezi ki újra az ezt levezénylő főügyészt újabb 9 évre.
Bár vannak elképzelések arra, hogy hogyan távolítható el a Legfőbb Bűnsegéd egy kormányváltás után, de ezek egyáltalán nem egyértelműek. Nem tudjuk pontosan, mit lehet tenni Polt 9 éves mandátumának kitöltése ellen, de az biztos, hogy eddig nem tettünk semmit. Úgyhogy itt lenne az ideje valami mást kitalálni. Polt hatalmát ugyanakkor jelentősen csökkenthetné a csatlakozás az Európai Ügyészséghez. Erre van is remény, 680 ezer magyar aláírása komoly politikai nyomás a kormányra. Ha pedig az EU is kellő nyomást gyakorol, a kettő együtt eredményre is vezethet. Vannak olyan információk, hogy ez fog történni. Akárhogy is, a kulcsszó a politikai nyomásgyakorlás.
Az ellenzéki kollégáknak pedig azt ajánlom: ha már kijönnek az Országházból, igazán maradhatnának is kint. Van kint is tennivaló, például megszervezni, hogy többet ne maradjanak komplett települések ellenzéki szavazatszámlálók és aktivisták nélkül. De teljesen értelmetlen odabent ülni, még akkor is, ha a kormánypárti heccsajtó azt harsogja, hogy miért nem járnak be a munkahelyükre (érdekes, volt idő, mikor Orbán Viktor kapta meg ezt hetente). Bármilyen szavazáson megnyomhatjuk a NEM gombot, de ezzel úgy sem érünk el semmit. Csak statisztálunk a rendszer működéséhez, hogy úgy nézzen ki, mintha itt valami működő parlamentáris demokrácia lenne.