Jön a tél, éhesek leszünk

Posted by

Diana Clayton
Egyesek azt állítják, hogy nem lesznek éhesebbek, amikor az évszakok változnak. Vagyis most, amikor közeleg a tél.  Azt állítják, hogy ilyenkor csak a nők és a medvék esznek többet. Aki ezt mondja, nem ismeri a dolgok természetét. A környezeti hőmérséklet csökkenése mindkét nemnél (még a medve esetében is) növeli az energiafelhasználást – mondja Charles Spence oxfordi professzor. Nincs nagy értékről szó. Körülbelül napi 150 kalóriáról beszélünk. Ez annyi, mintha meg kellene enned egy plusz banánt. Az emberi test azonban valamivel bonyolultabb, mint egy könyvelési rendszer. Ha már a szervezet aktiválja az étvágyadat, akkor az nem éri be kevéssel.
Van a tél közeledtének egy szerotonin-oldala is. Amikor a napfény visszahúzódik, a hormonális rendszer más helyekről próbál örömet szerezni. Egyetlen banán ehhez kevés. A szervezet – az egyén –  vágyakozik a finomított szénhidrátokra. És ha már egy tortát kap, szeretne belőle még többet. Mitha csak heroin lenne. Függő lesz. Ellenérv? A téli súlygyarapodás.
Charles Spence professzort az érdekli, hogy az emberek hogyan érzékelik a körülöttük lévő világot, és különösen az, hogy az agyunk miként képes feldolgozni az egyes érzékszerveinkből származó információkat (például illat, íz, látás, hallás és érintés), hogy rendkívül gazdag multiszenzoros élményeket szerezzünk.  Kutatása arra összpontosít, hogy az emberi elme jobb megértése miként vezethet a jövőben az étkezés jobb megtervezéséhez.
A mostani – tél eleji – ehetnék? Szerinte 
nem meleg ételt kell enni, mert az belülről növeli a testhőmérsékletet. Az emésztés több energiát igényel ami elkerülhetetlenül vezet a további pörkölthöz vagy a kiadós leveshez. Gabona és zöldség a megoldás. Vegán étrend télen? Én most gyöngy árpával kezdtem. Karácsonykor mindig szórakozom vele, és júniusig rendszerint  elfelejtem, hogyan kell főzni (könnyű, mint a rizs, csak négyszer hosszabb ideig tart).  De az első hideg napomat nagyon felvidítja, és finom,nagyszerű az illata is, mintha egy 16. századi sörgyárban élnék. Hat hónap van még a tavaszig. A felszabadulásig, Addig, sajnos a fegyelem ideje van.

,