Az erdész halála

Posted by

 

Toronyi Attila
Egyre tűrhetetlenebbek a viszonyok Románia erdőiben: a megengedettnél jóval több fát termelnek ki, az irtások immár fölkeltették a nemzetközi környezetvédelmi szervezetek figyelmét is. Ám a fatolvajok és a famaffia ténykedése nemcsak a természetet nem kíméli – ha kell, leszámolnak azokkal az erdészekkel is, akik szembeszállnak az illegális üzelmekkel. (A nyitó képen: a bűncselekmény helyszíne és a meggyilkolt erdész.)
Ahogyan erről nemrég a hírügynökségek is beszámoltak, két év alatt körülbelül kilencven esetben támadták rá a tolvajok az erdészekre, közülük negyvenen kórházi ápolásra szorultak. Hatan pedig az életükkel fizettek azért, mert szolgálatukat végezték. Az erdész halála
Ezek egyike (a legutóbbi) volt Liviu Pop. Járta az erdőt, próbálta megakadályozni a bűnös gyakorlatot. Holtan találtak rá, lőtt sebbel. Vannak gyanúsítottjai az esetnek, s bár rendelkezésre állnak a terhelő bizonyítékok, a vélhető tettesek mostanáig megúszták a letartóztatást.
A háromgyermekes családapa esete megrázta egész Romániát, és a szomorú hír eljutott a határokon túlra is, csakhogy a hírek tengerében elsikkadt. Nem hétköznapi balesetről, vagy „szimpla” gyilkosságról van szó, hanem módszeres leszámolásról. Bár nem ismerjük az összes körülményt, minden jel arra mutat, hogy Liviu Poppal a helyi favágó-maffia végzett. Már jó ideje bátran őrködött a renden, óvta az ember „zöld tüdejét”, de utolérte a végzet.
Bukarestben a hét végén tüntetetésen emlékeztek meg a merész erdészről, és a szervezők most az EU kormányának számító Brüsszeli Bizottságtól várják, hogy vizsgálatot indítson az ügyben. Ha nem történik változás, félő, hogy további rejtélyes gyilkosságok következnek, miközben tovább pusztul Románia faállománya. Brüsszel – úgymond – gyakoroljon nyomást a bukaresti kabinetre a pártatlan vizsgálat érdekében. Ami egyszersmind elégtételt nyújthatna Liviu Pop családjának is.
A szomszédos országban nyílt titok, hogy az erdőirtások általában a helyi hatóságok hallgatólagos beleegyezésével lehetségesek, mert utóbbiak szoros kapcsolatban állnak a gyanús fakitermelőkkel. Ezért is kívánatos, hogy a szóban forgó esetet ne a helyi ügyészség vizsgálja ki.
Liviu Pop holttestét olyan helyen találták meg, ahol engedély nélkül vágták ki a fákat. A helyi ügyészség állítása szerint „baleset” történt, mert a puskagolyó az erdész fegyveréből származik, amely „véletlenül” sülhetett el. Azt figyelmen kívül hagyták, hogy Liviut ezt megelőzően súlyosan bántalmazták, és a holttestet egy patakba dobták.
A gyanúsítottak azzal a képtelen mesével álltak elő, hogy amikor eldördült a lövés, a lovak megbokrosodtak, és nem lehetett megakadályozni, hogy a szekér áthajtson a földre került szerencsétlenen. Mint kiderült, a gyanúsítottak egyike éppen a vizsgálatot vezető ügyész unokaöccse. Az sem lehet véletlen, hogy ez az ügyész dúsgazdag milliomos, és mellesleg jogi megbízásokat lát el egy illegális irtásokat végző vállalkozás számára. Önmagában ezek a körülmények is indokolttá tennék, hogy a bukaresti hatóságok indítsanak vizsgálatot az ügyben.
WEMOVE nemzetközi civil szervezet azt reméli, hogy összefogással, aláírásgyűjtéssel el lehet érni, hogy az alakuló új bukaresti kormány felkarolja kezdeményezésüket, kivizsgálja Liviu Pop esetét és véget vet a romániai erdők pusztításának.

Az infovilag információja