A honvédségi közbeszerző esete

Posted by

Vásárhelyi Mária
A fideszes maffia-kormány már leplezni sem próbálja, hogy köztörvényes bűncselekmények gyanúsítottjaival karöltve fosztja ki az országot. Ma derült ki, hogy egy mindeddig titokban tartott sok milliárdos honvédségi beszerzés lebonyolítását arra a Maróth Gáspárra bízták, aki ellen három éve folytat eljárást a GVH, kartellezés gyanúja miatt.
Maróth Gáspár, aki Maróth Miklósnak, az MTA ellopott kutatóhálózata ködbe vesző vezetőjének fia, azzal gyanúsítják, hogy 2015-ben, egy 6.2 milliárd forint értékű egészségügyi közbeszerzés során kartellbe szervezte a pályázókat, akiknek az EU-s pályázaton elnyert támogatásból 20 százalékot kellett visszacsorgatniuk a kartellt szervező cégeknek.
A közbeszerzés célja a hazai egészségügyi intézmények CT és MR készülékkel való ellátottságának fejlesztése, a várólisták felszámolása lett volna. Ez a fejlesztés áttörést jelenthetett volna az intézmények ellátottsági színvonalának emelésében. A GVH, amelynek a jogszabály szerint 6 hónap alatt le kellett volna zárnia a vizsgálatot, 3 éve nem boldogul az üggyel, ismereteim szerint mind a mai napig nem sikerült kiderítenie, hogy kartelleztek-e a résztvevők.
Maróth Gáspár és társainak cégei viszont, furcsa mód, éppen ezt követően kezdtek szárnyalni, árbevételüket egy évvel alatt sokszorosára növelni. Maróth most a honvédségi beszerzésekért felelős államtitkárként felelős a hatalmas fejlesztések előtt álló területért, ahol százmilliárdok elköltéséért felelős. A vásárlások teljes titokban, a Honvédelmi Bizottság kizárásával történnek. Az ellenzéki pártoknak a mai napig fogalmuk sem volt erről a beszerzésről és a vételárat a kormány ma sem hajlandó nyilvánosságra hozni.
Nincs okunk abban bízni, hogy a honvédelmi beszerzések nem fognak az egészségügyi közbeszerzések sorsára jutni. A magyar polgárok pedig lassan már csak aközött választhatnak, hogy a kifosztott egészségügy vagy honvédelem áldozataiként végezzék-e.