Egyiptomi vonat

Posted by

Eva S. Balogh

Ahhoz, hogy megértsük azt a tényt, hogy orosz-magyar konzorcium jött létre abból a célból, hogy a két ország 1300 vasúti kocsit szállítson Egyiptomnak, vissza kell kanyarodnunk 2015 nyaráig. Abdel Fatah el-Sziszi Egyiptomi elnök ekkor járt Budapesten. Orbán Viktor vörös szőnyeget terített elébe és így dícsérte: “egy rendkívüli ország rendkívüli vezetője.” Úgy érezte, hogy arra is szükség van, hogy a jóváhagyás pecsétjével lássa el Sziszi katonai puccsát. “Nem ódzkodunk azoktól a vezetőktől, akik katonaemberek.” Felidézte, hogy Magyarország történetében is voltak olyan helyzetek, amikor keménykezű katonáknak kellett átvenniük a hatalmat a puhány civilektől, és nagy bajoktól mentették meg az országot. Természetesen Horty Miktós tengernagyra gondolt.
A magyar média napokig Horthy rehabilitásával foglalkozott, és kevesebb figyelmet szentelt a vonat-üzletnek. Akkor 700 kocsiról volt szó, amelyet a Ganz Holding készített volna. Két év múlva a Nuclear Engineering International jelentette, hogy a Rosatom, az orosz állami atom-vállalat  megvásárolta a magyar Ganz Engineering Ltd.-t, a Paks II. hazai szállítóját. Fitos Zoltán, Ganz Holding, vezérigazgatója szerint az ügylet célja tőkeemelés volt. Nehéz megmondani, hogy mi állt emögött. Szakértők abban reménykedtek, hogy a magyar beszállítók szerződést kapnak a nukleáris erőmű építésekor.  Az én gyanúm, hogy valamilyen okból 2016 után a Ganz már nem volt az Orbán-rezsim kedvelt vállalata. Valószínűleg nyomást gyakoroltak a Ganzra, hogy adja el ezt a cégét a Rosatomnak.
Aztán jött Putyin februári látogatása. A tárgyalásokon az Orbán kormány a Ganz ellenében a Dunakeszi Járműjavító Kft.-t (DJJ) preferálta és ennek a cégnek az összefogását az orosz Transmasholdinggal az egyiptomi megrendelés elnyerése érdekében. Putyin meg azt ígérte, hogy a DJJ és a Transmasholding későbbi ázsiai és afrikai projektben együtt szerepelhet. A DJJ alvállalkozóként. A Ganz eltűnt a képből.
Néhány hónappal a Putyin-Orbán találkozó után a DJJ hitelgaranciát kapott a Magyar Eximbanktól. A Ganzholding szerint “a magyar kormány úgy döntött, hogy finanszírozza az orosz céget, amelynek nincs szerződése az egyiptomi vállalattal”. Végülis 2018-ban a Transmasholding megnyerte a tendert. Azt, hogy mi történt 2016 (amikor a Ganz tendert nyert) és 2018 között, azt valószínűleg nem tudjuk meg soha.
Mellékesen a Transmasholding ugyanannak az orosz Russian konszernnek a tagja, mint a Metrovagonmash. Ez utóbbi vállalat “újítja fel” a budapesti 3-as metrót. A gyanú szerint nem felújított kocsikat szállítanak, hanem olyan régi modellt, amit nem tudtak eladni. Ezek minőségéről sokat elárul az, hogy ezekből az új kocsikból gyakorlatilag naponta kell egyet-kettőt leállítani. Csak remélni lehet, hogy az új vonatok nem rontják majd el a Ganz  több évtizedes egyiptomi reputációját.
De rejtély továbbra is Orbán hajlandósága, hogy Vlagyimir Putyin stómanja legyen. Valamennyi orosz-magyar közös üzleti vállalkozásban mindig Oroszország a győztes. Mitől fél Orbán?

Kép:

Orosz tervezésű vonat Egyiptom számára