Fekete-Győr András ajánlja

Posted by

A Momentum elnöke saját interjújának egy részletét ajánlja az olvasók figyelmébe?
HVG-nek adtam a minap mélyinterjút. Ajánlom figyelmetekbe az alábbi részletet belőle:
HVG: Korrupcióban nemcsak a Fidesz jó, az önök szövetségesei is jeleskedtek, tőlük most mennyi fér bele? 
Semennyi. Azt akarjuk, hogy a fővárosi cégek vezetőit nyílt versenyen válasszák ki, és az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügyeit, például a parkolási maffiát számoljuk fel. Többek között ezekkel a feltételekkel megyünk csak bele abba, hogy a Fővárosi Közgyűlésben – ahol a Momentum a mérleg nyelve – támogassuk az összefogást. Azt kértem a főpolgármestertől, hogy harcoljon velünk együtt a Lackner Csaba-félékkel szemben.
HVG: Száz ilyen ügy lesz öt év alatt, mit tudnak tenni ellenük?
Amikor a minap Horváth Csaba átláthatatlanabbá akarta tenni Zuglót, a frakciónk rácsapott az asztalra, s lám, visszavonta az előterjesztést. Ha száz ügyből nyolcvanban sikerül időben közbelépni, már elégedett leszek. A Momentum hitelesíti az ellenzéki összefogást, amely sok olyan résztvevőből áll, akiknek hasonló vagy éppolyan bűnök nyomják a vállukat, mint a Fidesznek. Ezeknek a szereplőknek vagy meg kell tisztulniuk, vagy el kell tűnniük a közéletből.
HVG: Nem fél, hogy a konfliktusok szétverik az összefogást? Erre intő példa a pesterzsébeti ügy, ahol önök máris kiléptek koalícióból.
A választók azt várják tőlünk, hogy gyökeresen megújítsuk a politikai kultúrát. Ahol erre nincs nyitottság, ott tudomásul vesszük, és konstruktív ellenzékbe vonulunk. Azt tapasztaljuk, hogy egyelőre máshol a pesterzsébetinél bölcsebbek az ellenzéki pártok. S tisztában vannak azzal, hogy ha nem tudunk élni a megelőlegezett bizalommal, amit most kaptunk az emberektől, akkor nem lesz esélyünk 2022-ben az országgyűlési választásokon. Pedig mi rendszert akarunk váltani, és szeretném, ha ebben programadás szintjén a Momentum Mozgalomnak vezető szerepe lenne.

HVG: Ezzel most bejelentkezett a miniszterelnöki címre?

Dehogy. Sőt én kiegyeznék pártokon felül álló, független, közös miniszterelnök-jelöltben is.