Mi volt ez a Zuckerberges „Private”?

Posted by

Serény Péter
Nézem az online lapokat, blogokat, sokhelyütt köszön vissza ez a részlet Kövér László NKE-n (Nemzeti Közszolgálati Egyetemen) elhangzott előadásából, illetve kérdésekre adott válaszaiból. Így idézik:„A megvilágosodásom Zuckerberg úrhoz köthető, akinek láttam egy fotóját: egy gyönyörű kék ledfal előtt szónokolt ott valakiknek, és ki volt írva mögéje, hogy “The Future Is Private”. Szerintem ez a kulcsmondat (…) a jövő magáné, a jövő magán. Tehát az állam nem több, mint egy szükség szerint igénybe vehető szolgáltatások összessége, amit a szabadpiaci körülmények között ki is lehet váltani.” Mi volt ez a Zuckerberges „Private”?
A kevéssé emelkedett, kommentárnak beillő tudósítás-címekből ítélve a szerzők feltételezik, hogy a szövegben valami nem stimmel. Gyanítom, azért nem magyarázzák meg, hogy mi az a valami, mert úgy vélik, az internet-nemzedék ezt első pillantásra felismeri. De utána nézett-e bárki, hogy azok a valakik, akiknek Zuckerberg úr szónokolt, vajon kik lehetnek, egyáltalán mi lehetett az alkalom, mely őt a gyönyörű kék ledfal elé csábította, rajta a felirattal: „The Future is Private”.
Tényleg, ugyan hol, egyáltalán miféle alkalomból készülhetett az a bizonyos fotó . Manapság a kereső-motorok , tudnak szinte mindent: beírtam, hogy „The Future is Private”. Még beállítottam, hogy csak angol nyelvű találatokat szeretnék, azon belül is fényképeket. Másodpercek alatt készen volt a találat-halmaz. (Az egyikből képernyőképre mentettem a Facebook-vezért és mögötte a szlogent.) Tehát Mark Zuckerberg a Facebook cégbirodalom rendszeres évi fejlesztői értekezletének pódiumán beszélt. (A billentyűzetekből kölcsönzött parancsra utalva, F8-nak hívják, mert 8 óránál tovább nem tarthat). Ez pedig idén április 30-án történt. A dátumból kikövetkeztethető, ám az amerikai meg a nemzetközi sajtó híradásaiból tudható, hogy Zuckerberg úr kényes pillanatban állt az övéi elé, amikor az Atlanti óceán mindkét partján állt a bál a Facebook felhasználók személyes adatainak kiadása (árúba bocsátása?) miatt, és komolyan feszegetni kezdték e közösséginek mondott médium megrendszabályozásának lehetőségeit. Az alapító-tulajdonos erre a sajátos vészhelyzetre reagálva, tette le a nagyesküt cége fejlesztői konferenciáján, hogy a jövőben minden erőt latba vetve fognak dolgozni a közönség személyes adatainak védelmén. Így valóban nyilvánvaló, hogy a Mark Zuckerberg mögötti ledfalon mit is hangsúlyoz a jelige: „The Future is Private”. A Facebook jövője a személyes adatok védelmén áll vagy bukik. (Legalábbis szlogen-szinten.)
Gondolom, az eredeti helyzet és a nyelvi fordulat értelmezését célszerű szakértőre bízni, ezért idézem a Digital Trends c. amerikai szakmai portál cikkének bevezető sorait, a hitelesség kedvéért eredetiben, aztán magyar fordításban: “The future is private,” declared Facebook CEO Mark Zuckerberg on stage at Facebook F8 2019, the company’s annual developer conference. Only one problem – Facebook’s track record when it comes to privacy isn’t just spotty, it’s terrible, and as such the company has a seriously long way to go before it can win back the trust of the public and the privacy-conscious.” Magyarul: „A jövő a személyes adat-biztonság”, jelentette ki Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója, a cég évi, Facebook F8 2019 nevű fejlesztői értekezletének pódiumán. Csakhogy van egy további probléma: a Facebooknak, a felhasználók adatbiztonsága tekintetében, nem csupán hézagos, hanem rémséges a szakmai históriája, s a cégnek még komolyan hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy vissza tudja hódítani a közönség, és a személyes adataikat illetően tudatos felhasználók bizalmát.” Utána a cikk szerzője részletesen elemzi a Zuckerberg úr által hat pontban összegzett célokat.
Visszatérve a NKE-n elhangzott idézetre: a Mark Zuckerberg mögött látható (akár a Facebook önvédelmét szolgáló reklámnak felfogható) szlogenből – sajnálatos félreértés olyan messzemenő következtetést levonni, hogy „a jövő magáné, a jövő magán. Tehát az állam nem több, mint egy szükség szerint igénybe vehető szolgáltatások összessége, amit a szabadpiaci körülmények között ki is lehet váltani.”
Az év utolsó harmadában adódik a kérdés, vajh kiknek a (túl)buzgalma kerestette elő ezt, az év tavaszán világot bejárt Zuckerberges fényképet, és tehette a magyar politikus elé? Félreértvén nyelvi fordulatot, helyet, időt és körülményt: ama tévhitben, hogy az illusztráció „még jól jöhet”, amikor bizonyos államelméleti kérdések kerülhetnek szóba.
sp
Képernyőfotón: A Digital Trends c. szakmai internetes kiadvány cikke, címében a kérdéssel: „A Facebook azt mondja: A jövő a személyes adatok biztonsága – de vajon az mit jelent?” , és a cím alatt az egyik lehetséges fotóval (a sok közül): Mark Zuckerberg a Facebook elnök-vezérigazgatója a Facebook F8 2019 nevű fejlesztői konferenciájuk pódiumán.