Orbán új ellenfele – a Die Welt cikke

Posted by

Philipp Fritz, a Die Welt varsói tudósítója

Budapest új, liberális polgármestere kihívta a magyar miniszterelnököt: szövetséget köt varsói kollégájával és tervet hirdet az EU-pénzek új elosztására. Példátlan kihívás. Ha otthon nincs barátod, akkor máshol kell keresned, legalábbis ezt gondolhatta Karácsony Gergely Budapest október 13-án nagy meglepetésre megválasztott polgármestere. Annak ellenére, hogy legyőzte Fidesz-párti (Orbán-párti) elődjét, ennek ára viszont az, hogy a zöld politikusnak a fővárost akár valamiféle gall falucskát kell irányítania. Orbán jobboldali populistáinak kétharmaduk van a Parlamentben és már jó előre megígérték, hogy az ellenzék győzelme esetén elzárják a pénzcsapot. Mi legyen?
Karácsony polgármesternek kreativitásra van szüksége. És kreatív. A „Gazeta Wyborcza“ napilapban a 44 éves politikus meghirdette Szabad Városok tervét. A visegrádi országok (V4) – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – fővárosaira gondol. Ottani kollégái ugyanis hasonló helyzetben vannak, mint ők. Liberális, haladó városvezetők, akik – bár különböző mértékben – konfliktusban állnak az országok nemzeti konzervatív vagy populista kormányaival.
Karácsony ezért azt szeretné, ha az EU fejlesztési pénzei – például az infrastruktúra javítására – közvetlenül Budapestre, vagy Prágába érkeznének és azokat ne a kormányok kapják elosztásra. Végül is merész terv,  hogy a polgármester nyíltan szólítja fel az EU-t nemzeti kormányának kijátszására. Karácsony azonban azt mondja, hogy erről már beszélt Frans Timmermans EU-alelnökkel; aki „jóakaratúan viszonyult” ehhez.
Ennek oka az lehet, hogy az elképzelés illeszkedik egy olyan koncepcióhoz, amelyet az EU Bizottság nemrég tárgyalt. 2015 óta az EU hatóságai szembeállnak Varsóval. Ennek oka az úgynevezett igazságügyi reform, amely a lengyel kormánynak ellenőrzést ad az ország bíróságai felett. Az EU szempontjából ez egyértelműen a jogállamiság megsértése. Ugyanakkor négy éve nem történt semmi. Lengyelország éppoly makacs, mint Magyarország. Orbán kormánya ellen is hasonló eljárást ígértek. Mindkét ország úgy érzi, hogy a büntetőpadba ültették.
Ursula von der Leyen, az EU Bizottság megválasztott megválasztott elnöke egy új mechanizmust akar játékba hozni. Át akarja vizsgálni valamennyi tagállamban a jogállamiságot. „Arról van szó, hogy ne mutogassunk ujjal az egyes tagállamokra” – mondta von der Leyen.
Ha jön ez a fajta átvizsgálás megtörténik, akkor ebből nem jöhet ki semmi pozitívum Magyarország vagy Lengyelország számára. A fejlesztési pénzeket csökkenthetik. De büntethető egy egész ország a kormány hibái miatt? Éppen emiatt lép fel Karácsony polgármester.
Még kérdéses, hogy Karácsony sikeres lesz-e? Mindenesetre nem véletlen, hogy kezdeményezését egy lengyel és nem egy magyar lapban jelentette be. Előtte ugyanis beszélt Rafal Trzakowski varsói polgármesterrel. A nemzetközileg széles kapcsolattal rendelkező egykori EU-képviselő fontos szövetséges lehet. Ugyanis október 13-a Karácsony nagy győzelmének napja Trzaskowski számára a legnagyobb vereség napja volt. Pártja, a Polgári Platform (PO) pocsék eredményt ért el a parlamenti választáson. A nemzeti konzervatív PiS (a Jog és Igazságosság Pártja) a parlamenti helyek több mint 50 százalékát szerezte meg. A polgármester arcán a választás estéjén látszott a csalódás, tudta, hogy a kormány a főváros helyzetét a jövőben tovább fogja nehezíteni. Ugyanakkor állandó céltáblája a kormánysajtó rágalmazó kampányának. Úgyhogy semmi csodálnivaló sincs azon, hogy megnyerhető egy „városi koalíció” számára.
Ugyanakkor a V4-fővárosok más helyzetben vannak, mint Berlin vagy Párizs. „Nem engedhetjük meg azt, hogy országainkban szétverjék a demokráciát” – mondta Karácsony.

Karácsony Gergely és varsói kollégája Rafal Trzaskowski. Képek: FERENC ISZA/AFP; Beata Zawrzel/NurPhoto