Miféle háborúról beszél Matolcsy?

Posted by

Amerika a háborúk alatt emelkedett fel azáltal, hogy újraiparosította mind a két partvidékét – írja Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnoke a Heti Válaszban megjelent esszéjében Bruce Cumings történész könyve alapján, amely az Egyesült Államok világhatalmi pozíciójának okait fejtegeti.
Matolcsy az USA példájából kiindulva úgy véli, Európának is hasonló utat kellene bejárnia, vagyis háború idején kell fejleszteni az ipart. A miniszter szerint erre most van lehetőség, mert “új harmincéves háború” zajlik, amelynek központja Európa, az unió és az eurózóna, ebben a helyzetben pedig az EU-nak központilag kellene irányítania a technológiai áttöréseket és az európai gazdaság újraiparosítását.
A miniszter szerint ahogy az Egyesült Államok a csendes-óceáni partvidék iparosításával tett szert a világhatalmi pozíciójára, úgy az uniónak a közép- és kelet-európai országok újraiparosításával kellene mérsékelnie a “háborús veszteségeket”. Emellett a déli államok iparosításával egy ipari háromszög is létrejöhetne Európában. Matolcsy emellett szükségét látná az európai és orosz ipari potenciál összekötésének, valamint egy EU-kínai pénzügyi hídnak is.
A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban az unió elitje hibásan gondolkozik ezekről a kérdésekről, és ahelyett, hogy az új tagállamok motivált, képzett és rugalmas munkaerejét az európai újraiparosításra használnák, csak extraprofitot akarnak kivonni a monopolterületekről. Matolcsy szerint ráadásul Kelet-Európa könnyebben tudna kapcsolatokat kiépíteni Kínával is földrajzi, fejlettségi és kulturális okokból.
A tervei megvalósításához viszont a miniszter szerint az EU-ban “nem birodalmi szigorra” van szükség, hanem nemzetállami együttműködésre és mély uniós munkamegosztásra.