Orbán az EU-kapcsolatokkal seftel

Posted by

Pálfi Rita (euronews)
Orbán Viktor a Türk Tanács csúcstalálkozóján azt ígérte, hogy örömmel állnak Törökország és Azerbajdzsán rendelkezésére, ha a magyar biztosa megkapja a bővítés- és szomszédpolitikai portfóliót. Két magyar EP-képviselő is kifogásolja mondatait. Donáth Anna momentumos képviselő nyílt levélben „figyelmeztette” Ursula von der Leyent. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a magyar állampolgároknak írt arról, hogy ez miért megy szembe az EU-s szabályokkal.

Mit mondott Orbán Bakuban?

“Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (…) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal” – mondta, úgy fogalmazva: ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor “örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit”.

Nyílt levél von der Leyennek

Kedden Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője tette közzé az Európai Bizottság megválasztott elnökének írt nyílt levelét, melyben beszámol a Türk Tanács csúcstalálkozóján elhangzottakról, és így fogalmaz “Orbán Viktor már most az EU-n kívüli diktatúráknak árulja a magyar biztos munkáját”. Tudja, hogy a Bizottság tagjait nem utasíthatják a delegáló nemzeti kormányok, és mégis, nyíltan hirdeti ennek ellenkezőjét – tette hozzá. Donáth levelében a Fidesz, illetve a magyar kormány elleni döntésekre hivatkozik, a felfüggesztésre a Európai Néppártban, és arra, hogy az Európai Parlamenti megszavazta a 7-es cikkely szerinti eljárást, és arra kérte von der Leyent, hogy “ne engedje, hogy Orbán Viktor szétverje a következő Európai Bizottságot”.

Független biztosok

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője pár nappal korábban a Facebookon idézte fel pontosan, hogy miért nem teheti meg azt a magyar biztos, akármilyen portfóliót is kap, hogy az Orbán-kormány utasításai szerint alakítsa az európai politikát. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 245. cikke szerint a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az Unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.”

Donáth Anna levelének teljes szövege

Tisztelt Ursula von der Leyen!

Azt feltételezve, hogy az Európai Bizottság körüli, valóban fontos teendői ellátása közepette nem követte részletesen a Türk Tanács Bakuban tartott VII. csúcstalálkozójának programját, engedje meg, hogy tájékoztassam, hogy az említett Bizottság egyik leendő tagja nevében már a magyar miniszterelnök tesz vállalásokat Törökország, illetve Azerbajdzsán felé. E türk tanácskozáson ugyanis Orbán Viktor kifejtette: ha sikerülne megszerezniük a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját, akkor „a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”
Egyszerűbben szólva: Orbán Viktor az ön testületének döntéseivel seftel már most.
Árulkodó, hogy az előző biztosjelölt, a miniszteri és céges ügyei összefonódása miatt is alkalmatlan Trócsányi László bukása után a magyar kormányfő azt közölte: egy „technokratát” jelölnek helyette, nem politikust. És valóban: Várhelyi Olivér egy utasítható, önálló akarat nélküli irodai alkalmazottnak tűnik már e helyzetben is – hiszen Orbán Viktor nyílt parancsa és üzletelése után nem állt ki cáfolni a saját szolgaságáról szóló bejelentést. Hallgat, mert ez a dolga. Ma már az is világos, hogy a fideszes oligarchák anyagi érdeke is a bővítési portfólió megszerzése, és ezzel a keleti üzleteik megerősítése.
Tisztelt von der Leyen! Már a bizottsági jelölések kezdetén felhívtuk a figyelmét, és most ismét aláhúzzuk: a Fidesz-kormány az Európai Unió szétverésén és kifosztásán fáradozik, Putyin és Erdogan készséges szolgájaként működik. Keleti diktatúrák gyarmatává teszik a magyar nemzetet, és az EU pénzéből, az EU tisztségeit használva törnek az EU ellen. Ha ezt nem hiszi el nekem, a Momentum képviselőjének, higgyen saját pártcsaládjának! Pontosan az ilyen antidemokratikus, autoriter, tisztességtelen gyakorlatok miatt függesztették fel a Fidesz néppárti tagságát, és vizsgálják most az Ön párttársai Orbán Viktort és kormányát. Sőt, higgyen az Európai Parlamentnek, ahol ugyanezért kétharmados többség döntött a Sargentini-jelentés elfogadása és a 7. cikk szerinti eljárás megindítása mellett! Higgyen a német kormánypártnak, amelynek a frakcióvezetője arra szólította fel Orbánt: lépjen ki az EU-ból, ha csak bomlasztani akar!
Higgyen a saját szemének: Orbán Viktor még egy el sem fogadott biztos leendő munkáját, az ön által vezetett testület döntéseit árulja az EU-n kívüli, ronda diktatúráknak. Tudja, hogy a Bizottság tagjait nem utasíthatják a delegáló nemzeti kormányok, és mégis, nyíltan hirdeti ennek ellenkezőjét.
Mi Magyarországon lassan egy évtizede küzdünk ennek a gyakorlatnak a megtörésén. Tavasszal az EP-választásokon a magyar szavazók új, aktív szereplőkkel erősítették meg az Európai Parlament ellenőrző funkcióját: ezt a kötelességemet ellátva írok most önnek én is. Pár napja pedig a fővárosban és sok más településen cserélték le Orbán Viktor szolgáit szabad, ellenzéki vezetőkre. Ön se adja meg magát! Ne engedje, hogy Orbán Viktor szétverje a következő Európai Bizottságot! Harcoljon a szabad, tisztességes európai viszonyokért úgy, ahogy mi is tesszük, és ahogy megválasztása előtt ígérte!