Orbán, a róka

Posted by

Két neves publicista-elemző – Somogyi Zoltán és Horn Gábor –  is elgondolkodott azon, mi legyen a Liget-projekttel, most, hogy a fővárosban az ellenzék döntési helyzetbe került.
Somogyi Zoltán
És, akkor a miniszterelnök – róka képében mint Machiavellinél – elmondja, hogy amit a főváros nem akar, azt ő sem, azaz, ha a Fővárosi Közgyűlés nem támogatja a Liget-projektet, akkor leállítja. A Fővárosi Közgyűlés, ha megszavazza a Liget-projekt leállítását, azzal Karácsony Gergely betarthat egy fontos választási ígéretet. Ugyanakkor évekig látni fogjuk a torzót, amit ez a döntés hoz és kapjuk majd budapestiként a képünkbe, hogy a Fidesz építeni tud, a baloldal rombolni, tessék csak megnézni a Liget-történetét. Es semmit sem fogunk tudni erre válaszolni, mert igaza lesz a kormánynak.
(Megjegyzés: A Liget-projekt mindeközben jó, szuper hely lenne ezekkel az építészeti díjas új helyeivel, a mesés játszóterével és kutyafuttatójával, a radnótis és istvános gimiseknek sem kellene félelemmel telve átsétálni rajtuk.)
Helyes lenne, ha a Fővárosi Közgyűlés megfontolná a következőket, ha ragaszkodni akar korábbi álláspontjához:
1) Letesz egy teljesen új tervet a kormány asztalára és kéri, hogy az legyen a Ligetből.
Ha nem lehet, akkor
2) Engedje befejezni, mondván, túl későn értek Budapesten hatalmi helyzetbe ahhoz, hogy értelmesen le tudják állítani.

Horn Gábor
A Liget projekttel három nagy baj van szerintem, melyek egyenként is a leállítása mellett szólnak ( vagy legalább a szűkített megvalósítás melletti érvek lehetnek) .
1. A Liget közpark , nem építési terület. Rende tétele regi adósága a fővárosnak, de ez nem indokolja a funkciója megváltoztatását. Különösen egy olyan városban, ami tele van foghíjakkal, üres épületekkel, rendbe hozandó rozsda ovezetekkel. Ha valaki ( lásd. Pl Orbán) el akarja foglalni a Várat akkor erre ezernyi jobb- értsd a fővárosiaknak hasznosabb -megoldás kínálkozik, mint a város legfontosabb zöld központjának beépítése.
2. A múzeumi negyed Budapesten önmagában is megkérdőjelezhető elképzelés . Nincs és nem is lesz fizetőképes kereslet folyamatosan működő világszínvonalú kiállításokra . Ha megnézzük a jelenleg működő múzeumaink és kiallitasaink anyagait és látogatottságát akkor ezek nyilvánvaló ténnyé teszik a megállapítást. Azok a projektek, amik pl Bécsben, Párizsban vagy Londonban láthatóak itthon elérhetetlenek és megfizethetetlenek. Ami elérhető azoknak pedig van, lenne helye a ma létező kiállítási helyeken.
3. Teljesen elhibázott megalomanianak gondolom önmagában is a múzeumi negyed gondolatát . Budapest nem egy atjarhatatlan metropolisz , méretei lehetővé teszik az átjárást. Az itt lakóknak és a turistáknak is jobb, ha nem egy helyre koncentrálódik minden.