Ne szórakozzanak a populisták!

Posted by

Donáth Anna
Új népszavazásra van szükség a brit EU-tagságról! Tegnap a brit parlament Boris Johnson brexitmegállapodásának elfogadása helyett úgy döntött: kötelezi a miniszterelnököt, hogy kérje az átmeneti időszak halasztását 2020. január 31-ig az EU-tól. Ez újra megnyitja a lehetőséget arra, hogy a britek újabb népszavazással, a megfelelő információk birtokában úgy döntsenek: az Európai Unió tagjai maradnak.
Nagy-Britannia három éve táncol a szakadék szélén: egy aljas kampány, az Európát szétverni igyekvő, többek között Oroszországból gerjesztett és támogatott szélsőséges politika sodorta oda. A Brexit-népszavazás kirakatában a függetlenség jelszavát olvashattuk, de valójában pont az erős, és a nagyhatalmak befolyását eddig visszaverni képes Európai Unió függetlensége ellen szervezték azt a kilépéspártiak. A brit polgárok pedig nem hozhattak valódi, megalapozott döntést. Egymást követő, a Brexit-tárgyalásokba sorozatosan belebukó kormányaik kudarca, hogy előbb tettek fel egy kérdést az embereknek, mintsem meg tudták volna mondani, mit jelent rájuk nézve, ha azt megválaszolják. Ma már teljesen világos: előbb kellett volna lefolytatni a tárgyalásokat, hogy tudjuk, egyáltalán mire képesek és hajlandók a felek, és aztán, ennek végeredményéről kérdezni a briteket. Nem véletlen, hogy nem így történt: Putyin káoszt, széteső Európát akar látni, helyi szövetségesei pedig bután erőszakos politikával akarnak felemelkedni, még ha ennek a nemzetük is látja kárát.
Mindez számunkra elfogadhatatlan. Nem fogadom el az Európai Parlament képviselőjeként, hogy szétverjék a közösségünket, nem fogadom el a Renew tagjaként, hogy szélsőséges eszméknek szolgáltassák ki a jövőt, és nem fogadom el fiatal magyarként, hogy a Nagy-Britanniában élő magyar százezrek sorsával szórakozzon néhány populista politikus. Mi a Momentumban értük is küzdünk.
Olyan módon is, hogy mindent megteszünk egy új, immár a tények ismeretében végrehajtható népszavazásért. Személyes véleményem az, hogy a briteknek az EU-ban a helye; de ha erről dönteni akarnak, azt legalább úgy tehessék, hogy hazugságok és hecckampány helyett a valóság vezeti őket.

Fotó: People’s Vote tüntetés szombaton, Londonban / AFP