Életem csúcsa – mondta a polgármester

Posted by

 Roznár Gyöngyi / Szilágyi József 

 Nemény Andrással. Szombathely új polgármesterével arról is beszélgettünk, milyen, amikor valaki eléri a célját, lesznek-e nagy változások a városházán és az önkormányzati cégeknél, és hogy mi lesz a Haladás-stadionnal?
17 éve önkormányzati képviselő, közben négy évig országgyűlési képviselő is volt. Most megválasztották Szombathely polgármesterévé. Melyiket tartja politikai pályája csúcsának? Vagy az még arrébb van?
Számomra az a csúcs, hogy Szombathely polgármestere lehetek.  Igazából mindig is ezt szerettem volna a legjobban. Ha csak egyet választhatnék több minden közül, beleértve a miniszterséget is, akkor is ezt választanám
.
Nem nagyon hangoztatta ezt eddig.
Pedig így volt. Kaptam is a választások után egy üzenetet egy volt egyetemi albérlettársamtól. Emlékeztetett egy régi beszélgetésünkre a konyhaasztalnál. Jól kinevetett, amikor azt mondtam neki, hogy egyszer Szombathely polgármestere leszek. A húszas éveinkben voltunk, és a politika nem is érdekelt.
Nagyon szoros volt a verseny a polgármester választásnál, egyik oldal sem tudta az utolsó pillanatig, hogy merre leng ki az inga. Látszott, hogy elég stresszes időszakot élnek meg. Hogyan érzi, túl van rajta, vagy még meglepődik, amikor reggel felébred, és eszébe jut, hogy győzött?
Elég kialakult személyiség az enyém, már nem fogok változni ettől sem. Nyilván hozzá kell szokni, hogy polgármester úrnak szólítanak és nagyon sok minden történik egyszerre egy ilyen ünnepléskor. Az első éjszaka ezért nem aludtam, mert meg kell élni a sikert, a másodikon pedig azért nem, mert már azon járt az agyam, hogyan tudok egy működőképes struktúrát kialakítani Szombathelyen, és hogy elég kevés idő van mindenre. Mert nem csak azt kell tudnunk, hogy mit akarunk, azt is, hogy kikkel és hogyan.
Térjünk vissza azért az eredményvárásra. Amikor elkezdtek jönni az adatok , az elején még Balázsy Péter vezetett, aztán kialakult egy 2-3 százalékpontos különbség az Ön javára, és ez nagyjából maradt a végéig. Mikor volt az a pillanat, amikor rájött, hogy nyert?
Sokáig nem engedtem, hogy bárki ünnepeljen, mert a feldolgozottság ugyan nőtt, de a különbség szűkült is egy kicsit a végére. Én láttam, hogy milyen körzetekből jöttek be az eredmények, és milyenek vannak még hátra, meg lehetett jósolni, hogy jó eséllyel meglesz a győzelem. Igazából akkor engedtem meg az ünneplést, amikor a Balázsy Péter felhívott és gratulált . Akkor még volt 3 százaléknyi fel nem dolgozott szavazat, ám a telefonban azt is megbeszéltük, hogy ez matematikailag már nem hozható be. Akkor mondtam a többieknek, hogy gratulálhattok. Akkor tört ki az öröm, és akkor dobáltak fel a levegőbe .
 Gondolom, nagy buli volt.
Nagy ünneplés volt. Közben bementem a tévébe nyilatkozni, az ünneplés így egy kicsit megszakadt, de azt gondolom, fontos, hogy a polgármester már az első pillanatban rendelkezésre álljon. Ilyenkor üzenni kell mindenkinek, hogy itt vagyok és köszönöm.
Pártja központi vezetésétől kapott gratulációt?
Igen, a pártelnök felhívott, még aznap.
 Igaz, hogy hétfőn bement Puskás Tivadar leköszönő polgármesterhez?
Igaz. Úgy gondoltam, az az első dolgom, hogy megtiszteljem az elődömet, jelezve, hogy van folytonosság. Nyilván nagyon sokan támogatták a másik oldalt is, és jeleznem kell, hogy nekem minden szavazó fontos. Meg akartam mutatni, hogy nem kell csalódottnak lenniük azoknak, akik nem engem támogattak, én megpróbálok közös városvezetést kialakítani.
Milyen hangulata volt a Puskással való találkozónak?
Amilyen egy ilyen találkozónak lehet. Nekem az volt a célom, hogy megkérdezzem tőle, mi az, ami fontos a számára, és szeretné, ha mi is folytatnánk. A gesztusokon túl, érdemben is akartam vele beszélni.…az én ajtóm nyitva áll…Egyrészt végigbeszéltük a folyamatban lévő dolgokat, a projekteket. Kérte, hogy az általa elindított Segítés városa program és az identitáserősítő program folytatódjon. Ezt meg is ígértem neki. Azt is mondtam, hogy ő kilenc évig volt polgármester, és aki polgármester volt, az mindig is az marad. Ha bármi fontos lesz a számára a jövőben, az én ajtóm nyitva áll. Nyilván meg fogom hívni minden, a város számára fontos eseményre is, amit ő indított el.
Ön régóta volt már önkormányzati képviselő, az utolsó ciklusban frakcióvezető, ez év elejétől nagyrészt önök irányítják a várost. Mennyire van képben a város, az önkormányzat valós helyzetével? Megkaptak minden információt? Számít eddig nem ismert információk felbukkanására?
Biztos, hogy lesznek ilyenek. Ugye, mi a hivatal nélkül irányítottuk a várost, magunk írtuk meg az előterjesztéseket. Nem zaklattuk az önkormányzati dolgozókat, hogy ne kelljen nekik kétfelé megfelelniük. Nem telepedtünk rájuk, senkit sem hoztunk kellemetlen helyzetbe. Éppen ezért biztosan van, amit nem tudunk, de az én bizalmam megvan a jegyzőben, vele is egyeztetek. Az élet megy tovább, a jövő héten már ünnepi közgyűlést kell tartani, utána meg alakuló közgyűlést. Ezt mind nagyon gyorsan meg kell szervezni, vannak olyan operatív teendők, amelyek nem tűrnek halasztást. Ráadásul jogilag már polgármester vagyok, de esküt még nem tettem. Ugyanakkor már így is kell adnom olyan utasításokat, amelyeket a volt polgármester már nem tehet meg.
Mikor lesz az alakuló közgyűlés?
Ezt még nem tudom, október 23-án ünnepi közgyűlés lesz , azt nagyon hamar követi majd az alakuló ülés.
 Felteszem, a városházán azért lesznek személyi változások. Megtervezték már az átalakítást?
Még nem. De Puskás Tivadarral megbeszéltük, hogy az ő polgármesteri kabinetje természetesen nem lehet az én kabinetem. Nem csak azért, mert nyilván én is saját, bizalmi emberekben gondolkodom, hanem ők is arra szerződtek, hogy az előző polgármester mellett dolgozzanak, őt támogassák. Nem is akarnának másik polgármestert támogatni.…nem gondolom, hogy embereket kellene kirúgni…
Az természetes, hogy az új polgármester lecseréli a politikai munkatársakat. De milyen mélységig mennek le a cserében a hivatalban?
Nem gondolom, hogy embereket kellene kirúgni. Megkérdezünk mindenkit, hogy tudja-e vállalni a munkát továbbra is.
A városháza összes munkatársát?
Igen, a városháza összes munkatársához be akarok menni az első napokban. Szerintem az a természetes, hogyha valaki vezető lesz, akkor tudja, hogy kikkel dolgozik együtt, és ők is megismerik. Szeretnék mindenkivel kezet fogni, beszélgetni. Ha valaki már ekkor azt mondja, hogy máshogyan tervezi az életét, ezt nyilván elfogadom. Aki menni akar, azzal tisztességesen járunk el. Aztán majd meglátjuk, kivel tudunk együtt dolgozni. A Fidesz totális térnyerése után az emberek beleszocializálódtak egy bizonyos politikai kultúrába. Ami azt jelenti, hogy legfontosabb az abszolút lojalitás, így bizonyos pozíciókba lojális, de szakmailag alkalmatlan emberek kerültek, és jelentős a korrupció is. Lehet, hogy az Ön mögött álló emberek egy része egyszer csak úgy gondolja, hogy ha ez ilyen jól működött, a Fideszhez lojális emberek jól jártak, akkor most ők is járjanak jól. Mit gondol, mekkora csatát kell majd azért vívnia, ez a típusú gondolkodás ne nyerjen teret?
Aki velem akar dolgozni, annak el kell fogadnia a szabályaimat. Ez a saját embereimre éppúgy vonatkozik, mint másokra. Teljesen más politikai kultúrát szeretnék megvalósítani. Azt gondolom, hogy nem attól lesz erős egy vezető, ha vérengzést csap és tartanak tőle. Az erőt éppen azt mutatja, ha tud gesztusokat tenni azoknak is, akik másként látják a világot. Engem nem érdekel, hogy a városházán kinek milyen a politikai beállítottsága, soha nem is fogom kérdezni. Mindenkit a munkája alapján fogok megítélni, és nem engedem, hogy tőlünk bárki mást próbáljon meg.
Vannak már ilyen kísérletek?
Legfeljebb még csak gondolatok lehetnek. De nem csak a városháza és a frakció munkatársairól van szó. A Fidesz kilenc évig vezette a várost, nem csak az országban építették ki a NER-t, minden nagyobb városban működik egy saját NER. Bejáratott, beolajozott fogaskerekek mentén, ugyanazokkal a gazdasági szereplőkkel, ugyanolyan közbeszerzéseken át, beszállítók, kivitelezők vannak ebben a kis NER-ben.Nincs senki, akit bármi módon favorizálnék. Én átláthatóságot akarok. Minden pályázati kiírás legyen nyilvános és széleskörű, amennyire csak lehet. Azt, hogy kik pályáznak és hova, nem tudom befolyásolni, és nem is akarom. Ha valaki megnyer egy közbeszerzést, azt el kell fogadnom, de ha azt látjuk, hogy tisztességtelen szereplők vannak benne, akkor inkább új közbeszerzést írunk ki. Soha nem lesz kedvezményezettem, ez egy alapvetés. Szerintem Puskás Tivadarnak sem volt soha, csak nem foglalkozott azzal, hogy az alatta lévő szinteken mi történik. Én viszont foglalkozom majd, nem fogok aláírni olyan közbeszerzést, amiben a legkisebb gyanú is felmerül.
A sportkomplexum üzemeltetője, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. is száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég. A komplexum működtetésébe viszont sok pénzt kell beletenni, felteszem, ezzel már foglalkoztak korábban is.
Igen, a sportkomplexum működtetésével két nagy baj van. Az egyik, hogy ennek a cégnek az ügyvezetője nem hajtotta végre a közgyűlési döntéseit. A másik, hogy csak állami és önkormányzati forrásokból akar létezni. Oda egy menedzserszemléletű ember kell, aki tud pénzt is termelni.
 Az önkormányzat továbbra is tolja majd bele a pénzt?
Az idei és a jövő évre kapnak állami támogatást , amit csak az üzemeltetésre lehet felhasználni. Ez évente 300 millió forint. Tehát egyelőre nem kell azon gondolkodnunk, hogy sok pénzt kellene beletenni. Ám látni akarom a pontos számokat, hogy mennyibe került az eddigi működtetés. Szerintem az állami támogatásnak, plusz annak a bevételnek, amit nekik ki kell termelniük, fedezniük kell a költségeit. És akkor azt a pénzt, amit eddig az önkormányzat beletett, azokra a célokra fordítjuk, amiket ígértünk a választások előtt.