Budapesti fák

Posted by

Bencsik Gábor
Söpörjünk akkor a magunk portája előtt. A jobboldal sok hibát elkövetett a budapesti kampányban (itt élek, ezt látom). Nézzünk hármat, biztosan van több is.
Kezdjük az egyik legdurvábbal. A CEU kiszorításának (ne áltassuk magunkat, kiszorítás volt az a javából) költség-haszon egyenlege súlyosan negatív a budapesti jobboldal számára. Voltam bátor ezt megírni 2017 márciusában, az egész ügy indulásakor, kaptam is a jobboldaltól érte eleget. Most fizettünk a hibáért.
Kórházak, amivel elkéstünk. Döntően EU-s támogatással szinte az összes vidéki kórházat és rendelőt sikerült felújítani, a budapestiek állapota viszont tragikus. Tudjuk, erre az EU Budapestnek sokáig nem adott pénzt, túl magas itt az egy főre jutó jövedelem, túl jómódúak az emberek a többiekhez képest. De ez senkit nem vígasztal. Egyik-másik fővárosi kórház állapota tényleg harmadik világbeli, vagy még rosszabb. Súlyos hiba volt ezt ennyiben hagyni.
Budapesti fák. (Csábít az angol nyelvű szójáték, mégis kihagyom.) A baloldal egyik kampányszlogenje volt a beton helyett fákat. Ballib ismerőseimtől tudom, hogy ez át is ment, komolyan azt gondolták, hogy a kormány utálja a fákat, direkt kivágatja őket, mindent lebetonoznak és letérköveznek, Budapest pedig zokszó nélkül tűri, sőt maga is csinálja. Ehhez képest soha annyi új fát nem ültettek Budapesten, mint az elmúlt öt évben. Nem lehet a fővárosban öt percet úgy autózni, hogy frissen telepített fasorokkal ne találkozna az ember. Csak éppen a kampány felejtődött el a fásítás mögül. Megkockáztatom: a szív. Úgy látszott, mintha a főváros muszájfeladatként letudta volna ezt az egészet. Ebben az ügyben egyetlen kampányesemény volt, amikor a tízezredik fát Tarlós ültette el, azt meg Tarlós aktív közreműködésével széttrollkodta Tordai Bence.
És még egy ráadás. Egy politikus akkor követi el a legnagyobb hibát, amikor elhiszi, hogy biztosan nyer. Budapest jobboldali polgármesterei elhitték. És elfelejtettek kampányolni, elfelejtettek figyelni az intő jelekre. Most kaptak öt évet a tanulásra.