Kipcsak szeretnék lenni

Posted by

Lendvai Ildikó

Az ugye nem reális opció, hogy az ország első embere megtébolyodott volna. Még feltételezni is illetlenség.
Ezért mindenki azonnal nézze meg a családfáját! Ha csak egy csepp kun vér is van benne, tanulmányozza a miniszterelnök köszöntő szavait, amelyeket a Türk Tanács ülésén intézett Nazarbajev kazah diktátorhoz. Mert persze tudja (majd pont ezt ne tudná!), hogy a kunok valaha a kipcsak törzsszövetség tagjai voltak. Nem régen, épp csak ezer éve. 
De mit nekünk egy évezred a vér szavához képest! Orbán mindenesetre így udvarolt Nazarbajevnek: „Magyarországon vannak kipcsakok. Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk is. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is.”
Őszintén remélem, hogy Nazarbajevék nem jelentenek be területi igényt a Kis- és Nagykunságra. Talán megelégednek a kettős állampolgársággal. Az még nekik is jól jöhet egy-egy választáson, bár odáig buszoztatni kicsit költséges.
Én ugyan nem rokonszenvezem a kazah politikai viszonyokkal, de azért egyszer szívesen ellátogatnék arrafelé. Tessék mondani, van még felvétel a magyar kipcsak törzsekbe?