„A” győriek

Posted by

Serény Péter
„A” győriek döntéséről beszélt Orbán Viktor, „A” győriek döntéséről beszél Borkai Zsolt. Azt hihetnéd, hogy a város 101.841 (a névjegyzékben szereplő) választópolgára a hivatkozás tárgya, tekintve, hogy a polgármester-választásról szóltak a fontos emberek nyilatkozatai. (Meg a cifra „külső körülményekről”, magyarán: a Borkai urat kompromittáló pornó videó-felvételről.)
A pártelnök-miniszterelnök abban az értelemben, hogy ő mindenképpen megvárja „A” győriek döntését, mielőtt a kínos esetről magáról bármit mondana. A történtek ellenére megválasztott polgármester pedig ugyancsak „A” győrieknek köszönte meg, hogy ismét reá bízták városuk vezetését.
A győriek sokan vannak, és sokan valóban leadták szavazatukat vasárnap. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint (https://www.valasztas.hu/…/szav…/onkval/hu/M08/T059/tjk.html# ) „Megjelent: 44.989 fő (44,18 %)”, és bizony „Nem szavazott: 56.852 fő (55,82%)”. Gondolom, utóbbiak is győriek. Akárhogy is kerülgetem: „A” győriek NAGYOBBIK FELE el sem ment szavazni. Akkor hát kiknek a döntéséről szóltak a hivatalos emberek?
Vagyis, ha mindenki, aki elment és leadta a szavazatát, a Borkai Zsolt neve mellé tette volna a keresztet (ikszet), azaz minden egyes voksot reá adtak volna, az „A” győriekre hivatkozók általánosítása akkor sem stimmelne. Ámde, mint tudható, az adatok 99,99 %-os feldolgozottsága mellett, Borkai Zsoltra korántsem minden ténylegesen szavazó választópolgár voksolt, hanem csupán, pontosan 19.312 fő (44,33%). Nyilvánvaló, hogy ezeket a szavazatokat győriek adták le, és bizony sokan voltak, de ők nemhogy „A” győrieknek, de még a valóban szavazó győrieknek sem az összessége. Csupán jelentékeny hányada. („Relatív többsége”, az abszolút 50% plusz 1 szavazatnál kezdődik.)
Ez nem síkfutás volt, célfotóra sem volt szükség, de a második helyen végzett jelölt sem kevés voksot kapott, szám szerint 18.671 (42,86%) győri őt szerette volna polgármesternek. Ha a számokat nézem, „A” győrieknek ez sem jelentéktelen hányada. (Ha a nyertes 19.312 szavazatából kivonom a második helyen végzett 18.671 szavazatát, szerény különbség jön ki: 671.)
Értem én, a fontos nyilatkozóknak csakis a végeredmény számit, és a hivatkozás, hogy „A” győriek: olyan szépen hangzik. Ámde korántsem biztos, hogy „A” győriek, hm… „egy emberként”. Sőt, valójában korántsem „egy emberként”. Azt hiszem, ez az, a különleges eset (a „külső körülményeivel”), amikor a jól csengő általánosításon túl, érdemes volna belenézni a számok tükrébe is.