Működnek az irat megsemmisítők

Posted by

Monostori Károly

Valami elkezdődött – mondják sokan az önkormányzati választások után. Tele vannak a közösségi oldalak ilyen és hasonló posztokkal, sok emberből sugárzik a remény. Ez nagyon jó, de szeretnék kicsit óvatos lenni. Én úgy mondanám: igen, elkezdődhet – feltételes módban. Működnek az irat megsemmisítők
Azzal, hogy az összefogott ellenzék a fővárost behúzta, azzal hogy fontos stratégiai nagyvárosokat megtartott, illetve megnyert– Szeged, Pécs, Miskolc, Érd – valamint több fontos városban is sikereket ért el – a többi között Tatabánya, Dunaújváros, Salgótarján, Hódmezővásárhely, Szombathely, Gödöllő, Budaörs- és lehetne sorolni tovább – feljogosít a reményre. De vajon milyen lesz a hatalomváltás a frissen megnyert nagyvárosokban?
Már olvasható, hogy több helyen a választás estéjén megkezdődődött a bizonyítékok eltüntetése, szorgos kezek tépik össze a papírokat, a sumák szerződéseket, a fontos bizonyítékokat, nagy kapacitással működnek az iratmegsemmisítő gépek. Ki fogja megvédeni az önkormányzatokat attól, hogy kiderüljenek a csalások, a mutyik? Mi arra a garancia, hogy valaha előkerülnek a bizonyítékok a NER sumák, gyalázatos működésére a kormánypárt által eddig vezetett városokban? Szerintem semmi. Az eddigi nagyurak mindenre felkészültek. Gyorsan cselekednek, nem várnak egy percet se.
Tudom, nem lehet minden bukott NER önkormányzati képviselő, tisztségviselő mellé rendőrt állítani, de azért szeretnék valami garanciát látni arra, hogy tényleg nem az fog történni most, mint ami történt 1989-1990-ben, amikor is pótolhatatlan iratok tűntek el pártszékházakból, titkos helyekről. Ezek hiánya pedig történelmi esélyt hiúsított meg, hisz nem megyek messzire – eltűnt rengeteg ember ügynök papírja. És ezek az emberek még ma is köztünk vannak, élik vígan az életüket, soha nem lesz ellenük bizonyíték aljas tetteikre.
Lesz-e kurázsi a mostani választások után hatalomba került emberekben, hogy betartva az igazságszolgáltatás törvényeinek összes betűjét, elszámoltassák mindazokat, akikről bebizonyosodik, hogy törvénytelenségeket követtek el? Lesz –e kurázsi a magyar sajtómunkásokban, hogy tényfeltáró módon részt vegyenek a sumákságok és csalások közhírré tételében? Megannyi kérdés motoszkál a fejemben.
Vannak kétségeim. Mert ha nem, semmi értelme nem volt a várva várt fordulatnak.