Borkai kétszer nemet mondott

Posted by

(Az infovilág győri tudósítása)
Az első nem: „nem mondok le”, a második nem: „senki sem kérdezhet”. Borkai Zsolt, a Fideszből jachtos szexbotránya miatt kiebrudalt győri polgármester háromajtós szekrénynek beillő biztonsági emberek gyűrűjében tartott sajtótájékoztatónak csúfolt, 150 másodperces kinyilatkoztatást ma késő délelőtt a győri városháza földszinti előcsarnokában.
Borkai, akit tegnap a Fidesz vezérkara rövid úton kirakott abból a pártból, amelynek farvizén 13 évvel ezelőtt győri polgármesterré tornázta föl magát, ma kerek-perec kijelentette: marad a polgármesteri székben, mert a győriek nagy arányban (a szavazatok  44,43 százalékával) bizalmat szavaztak neki. Annak ellenére, hogy a tavaly pünkösdi, adriai csoportos föllépésének kitudódása után napokig elérhetetlenné vált, majd a helyi tévében fölolvasta a jogászai által leírt „bűnbánó” szövegét, vasárnap este pedig a feleségével együtt állt az urnák elé, hogy szavazzon önmagára, a valamikori olimpiai bajnok elérhetetlenné, megközelíthetetlenné vált.
Pénteken délután még úgy volt, hogy sajtótájékoztatót tart, aztán az utolsó pillanatban, amikor az újságírók és a kamerák már megjelentek a meghirdetett helyszínen, jött a hír: az esemény elmarad.
Nem véletlen hát, hogy a ma délelőttre összekürtölt polgármesteri sajtótájékoztatóra csaknem megtelt a győri városháza előcsarnoka. A polgármester megjelenése előtt háromajtós szekrénynek beillő biztonsági emberek álltak készenlétbe, arra számítván, hogy ha az újságírók nem viselkednek kellő tisztelettel, akkor ők rendet vágnak közöttük.
A két és fél perces „sajtótájékoztató” valójában kinyilatkoztatás volt Borkai részéről: minden marad a régiben, ő a polgármester, folytatja. (Arról nem esett szó, hogy mit és hogyan folytat – különös tekintettel az utóbbi tíz napban kiderült, a személyét és baráti körét jócskán megtépázó információkra).
A „kérdezni-nem-lehet-sajtótájékoztató” után az újságírók (persze, nem a helybéliek, mert ők féltik az állásukat) fölháborodottan nyilvánítottak véleményt, megelőlegezve, hogy mostantól még jobban figyelnek Borkaira és a győri városházára.