Elég egy ügy

Posted by

Somogyi Zoltán
Borkai Zsolt kezeletlen ügye elverte a Fideszt. Orbán Viktor, ahogy ezt szombaton itt írtam, úgy érezte, nem lesz ebből a botrányból semmi, és ahogy szintén jeleztem akkor, ezt sokan rossz néven veszik majd. Azt nem lehetett csak tudni, hogy milyen sokan. Elég volt egyetlen felület a neten, néhány sor, néhány videó, amellyel szemben az egész, százmilliárdokat elégető állami média tehetetlen volt. Az ördög ügyvédje megverte az ügyfelét.
Alighanem Orbán Viktor politikai pályafutásának egyik legnagyobb hibáját láthattuk: máshogy tekintett erre az országra, mint ami. Azt gondolta, a “magyar választó” kellően fásult ahhoz, hogy neki a Borkai-üggyel ne kelljen foglalkoznia. Tévedett.
A tévedés mérete azonban nem kicsi. 2006-ban, az őszödi beszéd után, az önkormányzatokat megszállva épült fel az a Fidesz, amelyik 2010-ben elfoglalta az országot is. Az ellenzék most infrastruktúrát kapott a kezébe. És egy nagyon fontos üzenetet: sokkal sérülékenyebb a hatalom, mint azt korábban gondolták. Elég egy ügy és Orbán Viktor kormánya mehet a levesbe.
Kérdés, mi lesz erre az orbáni válasz. Nem lennék nyugodt Borkaiék helyében, de az ő megleckéztetésük csak felületes válasz. Hogy fogja kezelni Orbán Viktor az erőre és önbizalomra kapott ellenzéket, amely megérezte: 2020-ban elég lesz még egy Borkai-típusú ügy. Kettő sem kell, már egy is elég.
Még egy apró megjegyzés: Orbán Viktor ma beleszámolta a győzelembe Borkai Zsoltot. Mennyire méltánytalan ez azokkal a volt fideszes polgármesterekkel szemben, akik miatta kaptak ki. És mennyire nem érti, hogy mindennap, amikor nem engedi el a kezét, további veszteségeket okoz pártjának.