A Fidesz és a vallás

Posted by

Batka Zoltán

Néhány tanulság pontokban.
1.) A választást nem a Borkai-videó okozta döntötte el, hanem az ellenzéki összefogás matekja. Létrejött az összefogás, az ellenzék pedig nagyjából a korábbi (OGY, EP választási) eredményekkel simán behúzott egy sor helyet. Jellemző mód Győrben maradt Borkai, mivel ott még érvényesült a régi NER-matek. A győri választás sorsa jóval a Borkai-videó előtt megpecsételődött, amikor egy „civil” alakulat ráindult az ellenzéki koalícióra. Az általuk eltérített szavazatok nélkül tegnap Borkai is súlyos vereséget szenvedett volna, valószínűleg akkor is, ha soha nem lett volna botrányvideó. 

2.) A polgári Magyarország hívei, a városi polgárság az orbánizmusra-habonyizmusra mondtak egy nagy nemet, a modernkori magyar történelemben sosem látott erővel. (Ebből a szempontból, megjegyzem, Tarlós István legnagyobb ellenfele nem is Karácsony Gergely, hanem Orbán Viktor volt, aki a maga félfeudális, gyöpös felcsúti rezsimjét próbálta ráerőltetni a szabadelvű, pezsgő szellemiségű városra.) Olyan, hogy egy gazdaságilag sikeres időszakban ilyen brutális erővel kiszavazzanak egy domináns helyzetben lévő kormánypártot méghozzá pontosan ott, ahol a gazdasági siker haszna lecsapódott, azaz a városokban, na olyant nem látott a világ. Ez csak azzal magyarázható, hogy a városi polgárság tökéletesen megcsömörlött a mesterségesen, politikai spin doctorok által közpénz tízmilliárdokból szított, krumpli és száraztészta, meg faosztogatásra épülő goebbelsi gyűlöletpolitikától. Minél erősebb lett a gyűlöletkampány annál nagyobb lett az ellenreakció. Sok, korábban kimozdíthatatlannak hitt, vagy éppen sikeres fideszes városvezető is elbukott olyan ellenzéki jelöltekkel szemben akikről eddig legfeljebb a telefonkönyvben olvashatott a helyi választó. Olyan fideszes nagyágyúk véreztek el, akik korábban kifejezetten jó városvezetőként volt ismertek. A magyarázat: a városiak bárkire szavaztak, aki azt tűzte ki a zászlóra, hogy ő NEM FIDESZES. Ez kőkemény üzenet. Jellemző mód a megyei nagyvárosokban a talpon maradt fideszesek (Sopron, Székesfehérvár és bizony Győr) zömében a mérsékeltebbek közül kerültek ki, akik csak alapgőzzel migránsoztak, hazaárulóztak már ha egyáltalán. A véresszájúbbja a megyei városokban elhullott.

3.) Orbán túltolta, illetve túltolják Orbánt. Már korábban is írtam, hogy a Fidesz elnökének konfliktuskereső már-már mániás személyisége túlságosan eluralkodott a Fideszen. Lényegében egy sor olyan konfliktusba is belementek (netadó, kultúrharc, rabszolgatörvény, MTA, CEU, németekkel-amerikaiakkal való tökfelesleges kötélhúzás, a Néppárti huzavona) aminek totálisan semmi értelme nem volt, teljesen szükségtelen volt a sokat emlegetett fideszes keménymag egybetartásához. A vezér már egy sor komoly stratégiai hibát elkövetett, amit eddig a NER tőkeereje, kapcsolati hálója miatt nem lett csak nagyobb baj. Azonban a városi értelmiség elpártolása nagyrészt Orbán tökfelesleges dilijeinek köszönhető. Orbán vagy gyökeresen változtat a politikáján (nem fog) vagy a Fidesz a vidék pártja lesz.

4.) A vereség mélyebb oka, hogy Fidesz ugyanazt a történelmi hibát követi el, amit anno az MSZP. Akkor a kádári múltját megtagadó párt egy önhazugságot hordozó, meghatározó társadalmi támogatottság nélküli alakulattal, az SZDSZ-el kötötte össze a sorsát és együtt úgy csináltak, mintha egy ország lenne a szabadpiaci kapitalizmus pártján. Holott Magyarország már akkor is egy kőkemény posztkádári, antikapitalista, baloldali értékvilággal rendelkező ország volt. Ma a Fidesz a mikropárt KDNP-vel bútorozott össze (szintén totálisan megtagadva saját gyökereit) és a „Keresztény Magyarország” kamuját akarja eladni. Egy olyan országban, a szíve mélyén ma is mindenki Koppány. Továbbá: a nagy többség fütyül a vallásra. Ahogy az SZDSZ-MSZP érát az csinálta ki, hogy a „szabadpiac” mellett kampányoló, egyes politikusok sorra állami közbeszerzéseken gazdagodtak meg, úgy a kamukeresztény Orbánékat a kokainos-kurvás ügyeik csinálják ki. Nem mellesleg: a most posztokhoz jutó ellenzéknek viszont a korrupciónak még a látszatát is el kellene kerülnie. Mivel ők pedig azzal az ígérettel jutottak hatalomra, hogy ők nem lesznek “Fidesz”. Azaz: nem fognak lopni.