Ellenséges közeg

Posted by

Somfai Péter
Ellenséges közeg az a város, ahol nem fideszes pártkatonák kezében van a vezetés. Ennél megdöbbentőbb kijelentést egy demokratikus államban nem is tehetett volna egy olyan miniszterelnök, aki választáson szerezte meg a hatalmát. Orbán Viktor ezzel fenyegette meg Miskolc, Szeged és legutóbb Gödöllő lakosait: a hét végén döntsék el, hová kívánnak tartozni, az ellenség, vagy a bajtársak táborába?
Nem is olyan régen, alig tíz éve, ez az egyszerű falusi parasztgyerek (ahogyan mostanában előszeretettel aposztrofálja magát), arról beszélt parlamenti székfoglalójában:feltett szándéka, hogy minden magyar ember miniszterelnökének legyen, függetlenül attól, ki, kire, melyik pártra adta a szavazatát.
Talán nem tévedek, a miniszterelnöki eskü szövege is valami ilyesmire kötelezné.
Ha most mégis másként gondolja, akkor vagy esküszegő, vagy mára hűbérbirtokának tekinti ezt az országot. Netán a „hűséges városoknak” ígért állami támogatásokat saját, családi költségvetéséből teremti elő? Talán ez utóbbinak van a legkisebb esélye, ugyanis bevallása szerint ő nem vagyonos ember, abból a 700 ezer forintnyi saját pénzéből nem sokra futná. Amúgy annak jó részét már biztosan el is költötte, amikor az OTP és a Market vezérének kifizette a focikirándulásokhoz igénybe vett magángépeik útiköltségét. Mert azt állítja, hogy kifizette.
És azt is tudjuk, ő soha nem szokott hazudni…