Technikai hiba

Posted by

Az írást nem mi kaptuk, Hirschler Richárd ajánlotta lapunk figyelmébe

Stumpf András

Ballai Attila, a Magyar Nemzet főszerkesztője azt mondta az imént, hogy a Borkait lemondásra felszólító (vagy lemondását helyeslő) cikk egy kolléga véleménye volt, nem szerkesztőségi álláspont, technikai hiba miatt élesedett ki, ezért vonták vissza. Nos, igen. Ilyenek ezek a kollégai vélemények, technikai hiba írja őket (ezért nincs felettük név sosem), aztán technikai hiba is élesíti. Sajnos a technikai hiba leszedni nem tudja az efféle cikkeket, hiába no, a technikai hibának is van még hova fejlődnie, ne legyünk telhetetlenek. Ezt a nehéz munkát, az eltávolításét tehát kénytelen megoldani szegény szerkesztő.
Nézzük inkább, mi történhetett abban az alternatív valóságban, amelyet az egyszerűség kedvéért nevezhetünk mondjuk valóságnak is.
1. Tegnap Tarlós István azt mondta, Borkainak már le kellett volna mondania. Tarlós tényleg nem bábu, neki nem a pártközpont írja minden mondatát, tehát lehetett volna ez egyeztetés nélküli magánvéleménye is. Nem az volt. Abból tudhattuk ezt, hogy a kormánymédia, amely addig hallgatott a Borkai-ügyről, Tarlós kijelentését már idézésre érdemesnek érezte.
2. Ma délután négy órakor Borkai rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be. Este hatra. Alighanem a lemondása lett volna akkor. Sejtésem szerint nagyjából ekkor írta meg a szokásos ismeretlen szerző a Magyar Nemzet két mondatos, Veszélyes terep című cikkét, hogy ugyanis Borkainak “már napokkal ezelőtt le kellett volna mondania”. Szépen beélesítették a cikket háromnegyed hétre.
3. Csakhogy Borkai ötkor lemondta a hatra tervezett sajtótájékoztatót, így a másik, a nagy lemondás is elmaradt.
4. A cikk viszont már be volt készítve, a drót már ott volt a kormánylapnál délután, hogy ugyanis Borkainak coki, lehet küldeni a selyemzsinórt. A műsorváltozásról sajnos nem szóltak (le) időben, úgyhogy a cikk kiment a tervezett időben, háromnegyed hétkor.
5. Negyven perccel később a cikk aztán eltűnt a MaNem oldaláról. A nyomát is eltüntették. Még a Facebookról is.
Ennyit arról a bizonyos technikai hibáról – ahogy az én fejemben összeáll első blikkre. Persze tévedhetek. Egyben viszont biztos vagyok: hogy ez a valami Magyar Nemzet néven, temérdek közpénzből működhet – na, az tényleg hiba.
Mondjuk cseppet sem technikai.”