Hargitai Miklós már megírta jóelőre

Posted by

Részlet Hargitai Miklós Bocsásd meg bűneinket című könyvéből. (Európa könyvkiadó, 2018).

„– Hogyan kerülnek oda a lányok?
– Van erre emberünk, aki hozza őket. Régi, bevált ember. Kizárólag megbízható lányok jöhetnek. Vidékiek, kapcsolatok nélkül. Amikor arról olvas, hogy valahol eltűnt egy lány, jusson eszébe az a bár.
– Kik voltak ott veled?
– A nevüket nem mondhatom meg. Politikusok. Üzletemberek.
– Mit keresett ott az a lány?
– Ne legyen álszent, atyám. Mind a szerencséjüket keresik. Hatalmas szerencse, hogy ott lehetnek. Nagyon nehéz bekerülni abba a körbe, és aki ott van, azzal utána az is megeshet, hogy magával viszi a herceg.
– A herceg?
– A herceg, fehér lovon. Talán öreg, pocakos, és szivarszagú a lehelete, de soha nem fogy ki a tárcája.
– Téged is azért választott?
– Nem ők választanak. Én választottam ki őt. Csak szólnom kellett. Azt csinálják, amit mondunk.
Szünetet tartott, mint aki azon töpreng, hogy mennyit mondjon el.
– Ezek az alkalmak arra szolgálnak, hogy enyhüljön bennünk a feszültség. Olyankor mindent szabad. Nem láthatja senki, ami ott folyik.
– Mi folyik ott?
– Ilyennek képzelem a mennyországot. Vagy a poklot. Van az a mondás, hogy ha ilyen a pokol, akkor nem számít, hogy van-e mennyország. Tudja, atyám, a mi életünk… Amit a választók látnak belőle, az csak színház. Ez egy keresztény kormány. Feleségünk van, családunk, betartjuk a szabályokat. De ha ott vagyunk abban a bárban, nem érvényesek a szabályok. Mindent ki lehet próbálni (…)
Sok pénzünk van. Nincs olyan, hogy túl sok pénz, nekünk mégis túl sok van. Ha nem csinálunk őrült dolgokat, amiket senki más nem engedhet meg magának, akkor nem érezzük, hogy mindent megtehetünk. Olyasmit kell tennünk, ami törvénytelen, és amit senki sem hinne el rólunk. Amit nem szabad. Hogy érzékelhessük: nincsenek korlátok. Különben mi sem érezzük, és más sem hiszi el. Ez az oka. Fegyelmezettek vagyunk, de néhányszor egy évben meg kell szabadulnunk minden gátlástól.”
(És bocsásd meg vétkeinket, Európa Könyvkiadó 2018)