A kéz Ézsaué

Posted by

Gaál Péter

Ez egy orbitális baromság, mondtam elsőre. De hát a barátom jogász, győri, Győrben lakik és ismeri az egész sztorit, az érintettekkel egyetemben, kontrázott a beszélgetőpartner. Mégis, kinek van olyan technikája, hogy ezt meg tudja csinálni? Kinek volt? Kinek a specialitása az ilyesmi, immár – mondjuk – 2006 óta? Nana, mondtam én. Nem kellett ehhez semmiféle különösebb technika, csak egy telefon. És a módszer? A kéz Ézsaué, de a hang…

Igen, a kéz Ézsaué.A kéz Ézsaué

Vagyis mintha Ézsaué lenne. Akár Ézsaué is lehetne. Csakhogy azon a hajón szinte kizárt, hogy Ézsau vendégeskedett volna. Akkor ki?

Hát akkor Jákob.

A “Jákob” a héber “kb” gyökből származik. Mint főnév sarkot jelent (úgymond bátyja sarkába kapaszkodva született), mint ige csalót. Hát akkor legyen “csaló”. A sarkot most hagyjuk meg a cukrászdáknak és a k.rváknak.
Gyalogoljunk bele egy jó kis összeesküvés-elméletbe, ilyet úgysem szoktunk. Nyugodjanak meg, semmi baj, a Fidesz toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat, legalább annyira, mint anno az MSZMP, mindjárt az ötvenhatra következő ötvenhét május elsejétől, nem tudok itt egy tucatnál több embert, mondta Győző, az öcs egy évtizede, aki ne érdekből csatlakozott volna, hát ez az azóta csatlakozottakra és szavazók nagy részére fokozottan igaz, vessenek csak egy pillantást a Farkas Flórián által szállított négyszázezerre. Hogy aztán holnap (aki akkor olvassa, annak ma) mi lesz itt Budapesten, ha hinni lehet a KORMÁNYPÁRTI statisztikáknak, Puzséren áll vagy bukik, kormányoldalról áll, ellenzéki oldalról bukik, mindenesetre meg lehet őt is érteni, mármint Puzsért. Miért is ne lehetne, mindenkit meg lehet. Egyik kutya, másik eb, mondja, és tényleg, egyik kutya, másik eb szerintem is. Ezt jelenti a “tényleg”, mindenkinél, de én legalább tisztában vagyok vele és be is ismerem. Puzsér buta, írta nekem egy régi barátom, színtiszta liberális idealista, volt elnök-bank vezérigazgató. Lehet, hogy buta, mondtam róla régebben én is ilyet, de ebben a kampányban én még butaságot nem hallottam tőle, utólag visszagondolva a többi is inkább csak meggondolatlanság volt.
Akárhogyan, Puzsér lehet a mérleg nyelve, ha Tarlós csak pár százalékkal győz, igazam volt. Nem is ez a kérdés, inkább az, hogy NEKI igaza van-e. Hogy érdemes lesz-e sajnálni, amit az “ellenzék” sajnálni fog.

Na, erről nem vagyok meggyőződve.

Néha mindenki lehet őszinte. Még Karácsony Gergely is, amikor a zuglói ügyekről és saját megfenyegetettségéről beszélt. Miért tagadta le később? Azért. Erre – mármint, hogy igaz – még azt a tortát is megenném, amit egy elefántcsordának elegendő ciánkálival Raszputyinnak tálaltak fel Juszupov herceg vacsoráján. Róluk aztán – a sztarecről is, a hercegről is – lehetett volna pikáns felvételeket készíteni. Nővel, férfival, vegyesen.
Csak, hogy egy kis ízelítőt kapjanak taktikából, aztán folytatjuk: adva van egy fővárosi kerület képviselőtestülete, benne két frakcióval, a kormánypártéval és a szocialista “ellenzékkel”. Van egy eredetileg – tételezzük ezt – jó szándékú polgármester, aki egyikhez sem tartozik, de korpa közé keveredett, és vannak a bizniszek. Az elosztott bizniszek. Lehetnek, ha ez így jobban hangzik. Az arányokról sem érdemes vitatkozni, kétharmad-egyharmaddal kezdődött, hogy mostanra mennyi, azt a jó ég tudja. Ez persze csak a HASZON elosztása, még elébb van a bruttó sáp, ami tíz százalékról indult, lett húsz, aztán harminc, ma a rossz nyelvek szerint akár nyolcvan százalék is lehet. A maradékba kell beleférnie a költségnek, azaz a fővállalkozó kiadásainak és nyereségének. Kin szorít ő? Az alvállalkozókon. Hogy az alvállalkozó is meg tudjon élni, min szorít? A saját kiadásain, például ami az anyagárakat illeti.
Ennek fényében járkáljanak a Moszkva (pardon, Széll Kálmán) téren, a Várbazárban és egyebütt.
Nos, a kormánypárti frakció tatja a markát, egyben elnézi a partner szocialista “ellenzék” részesedését, a maffiamódszert, közben szorgalmasan jegyzetel, és MINDENT A POLGÁRMESTER NYAKÁBA VARR. A rossz anyagokat, hibás megvalósítást, az összes lopást, mindent. Abszolúte nem érdeke a szocialista “ellenzék” leleplezése, pontosan ugyanannyira nem, ahogy a miniszterelnöknek sem érdeke a zavaros ügyekbe keveredő főembereké. Legalábbis egyelőre.

Ott az a notesz, ha bárki renitenskedne.

És akkor már meg is érkeztünk Győrbe és az összeesküvésünkhöz. Milyen szót is szoktak mostanában erre használni? Kilövési engedély a fővadásztól. Kétségük ne legyen – szerintem nincs -, hogy minden puskalövés, ami ebben az erdőben vadász puskájából elcsattan, a fővadász előzetes beleegyezésével csattanhat csak el. A rapsic az persze más, tulajdonképpen ugyanolyan vadász, mint a többi, de ő nem fizet a vadászatért, és nem éri be a vadászrésszel, hanem megtartja az egész zsákmányt. Így aztán ő is a kilövendők listájára kerül, képletesen, de néha nagyon is valóságosan. Most jön a csavar. Ebben az erdőben azt se lehet biztosan tudni, ki a vadász és ki a rapsic. Űk tudják, pödörné meg a bajszát Matula bácsi. Valószínűleg mindenki mind a kettő. A bibliai történetben Ézsau volt a vadász, és Jákob a pásztor, aki az elsőszülöttségi jogért vadásznak adta ki magát. Történetünk annyiban tekeri meg a dolgokat, hogy ugyan mindenki rapsickodik kicsit, de a polgármester – mondjuk – nagyobbat rapsickodott az engedélyezettnél. Vagy ellentmondott valamiben a fővadásznak. Vagy mind a kettő. És akkor jött Jákob, Ézsau kezével. Egy olyan vadász, aki rapsicnak tűnik, mégpedig echte rapsicnak, nem engedélyezettnek, és leleplezte. Nem az “ellenség” leplezte le, hanem a társak. Kiderült, hogy mellékállásban rapsic, aki mindenki más is, de őt most

kilőtték.

Női kéz, írta a 444. Nemnem, férfikéz, helyesbített. Volt női kéz is, de az mással volt elfoglalva, jelesül, hogy tartotta Borkai ügyvédjének a… de ez nem ide tartozik.
Férfikéz, hát persze. Ezek férfimunkák. Andy Vajna végrendelete is az volt, és a női kéz ott is csak látszat.

Mindent csak a fővadász engedélyével. Még a kürtöt is csak úgy lehet megfújni. Ezt ne felejtsék el soha, ameddig ez a rezsim regnál. Akkor se felejtsék el, amikor a jelenlegi főpolgámester nyilatkozatát hallgatják-olvassák erről a históriáról. Pont most. Amikor a Fidesznek látszólag semmi sem jön rosszabbul, mint egy ilyen botrány. Pedig lehet, hogy gondos mérlegelés következménye az egész. Ciklus közben nehezebb buktatni. Egyszerűbb, ha meg se választják. Dehogy akarják ők eldugni. Kirakták egyenesen a placcra. Kontraszt a jó Tarlós. Most bebizonyíthatja, hogy igazi, karakán magyar ember, aki távolról se báb. Még a fővadásznak is feltételeket szabhat, és mindig megmondja a véleményét. Csattanós válasz mindenkinek, aki őt pipogyának nézi. Nem szült gyáva nyulat Núbia párduca.

Csakhogy ez a vélemény egyáltalán nem biztos, hogy nem kívánatos a fővadász számára.

Átmenetileg vesszen Győr. Majd visszaszerezzük. Kicsit össze fognak zavarodni a kedves rajongók, de tőlük aztán… amíg tej, kenyér és operett van, nagy baj nem lehet.

Gyere, te niemand, légy az enyém.