“A szakadék felé tartunk brexit-ügyben”

Posted by

Zsiros Sándor (euronews)
Brüsszelben lassan búcsút vesznek attól a gondolattól, hogy október végén kilép az unióból az Egyesült Királyság. Az Európai Parlamentben tartott vitában kiderült, a közeljövőben nem lesz egyezség Boris Johnson kormányával.“Hogy őszintén és objektíven fogalmazzak, jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megállapodást kössünk” – mondta Michel Barnier uniós főtárgyaló. 
Az egyik bizottsági szóvivő az interneten arról írt, Brüsszel mindent megtesz a megállapodásért. Emiatt érkezett a városba az északír Sinn Fein párt alelnöke, Michelle O’Neill, akit aggasztanak Boris Johnson tervei az ír határon tervezett vámvizsgálatokról.
“Azért vagyunk itt, mert Írországnak védelemre van szüksége, különösen a békeegyezményt illetően. Szerencsére az Európai Unió következetesen kiáll a nagypénteki egyezmény mellett és arra számítunk, hogy végig ezt az álláspontot fogják képviselni. De úgy tűnik, a szakadék felé tartunk a brexit-ügyben” – mondta Sinn Fein alelnöke, Michelle O’Neill. A brit brexit-főtárgyaló csütörtökön Brüsszelben tárgyal majd. Boris Johnsonban azonban kevésbé bíznak az unió vezetői.
“Az elszabadult kommunikáció nem segített. Inkább rombolta a jó szándékot és a bizalmat” – mondta egy elemző, Larissa Burner. A jövő héten pedig miniszterelnöksége folyamán először Boris Johnson személyesen is Brüsszelbe utazhat, hogy részt vegyen az uniós csúcson.

Kép: Michelle O’Neille