Karácsony Gergely figyelmébe

Posted by

Demszky Gábor

1990 augusztusában kezdtem „hivatali naplót” vezetni. Néhány napja Koncz Imre a Liberális Klub rendezvényén az indulásról faggatott. Előző napokban elővettem a Naplót és a következő bejegyzést találtam, amit Karácsony Gergely figyelmébe ajánlok:

„1991. március 6.

Az első néhány hónap tapasztalatai arra tanítottak meg, hogy a radikális átalakulást célul tűző mozgalmaknak óvakodniuk kell a saját sikerüktől. A saját bőrömön tapasztalhattam meg, hogy milyen, amikor a párt támogatottságának csökkenésével arányos növekedést és erősödést mutat a megmaradó hívek és ideológusaik radikalizmusa, milyen az, amikor a belső kritika erősebb, mint a külső nyomás. Ez most abban nyilvánul meg, hogy a frakció különböző hangadói számon kérik rajtam nyilvánvalóan beválthatatlan ígéreteinket és a szabad demokrata kerületi polgármesterek is szembe fordulnak velem. Ebben a helyzetben nem tehetek mást, mint azt, hogy a szélesebb nyilvánosság felé fordulva az egységes Budapest szükségességéről, a reformok elkerülhetetlenségéről beszélek.
Megpróbálok olyan pozíciót elfoglalni, ami a párton belüli és pártok közötti viták fölé emelt. Erre leginkább az ad alkalmat, hogy a főváros érdekeit számtalan alkalommal a kormánnyal szemben kell védelmeznem. Ez a vita a miniszterelnökkel kiemel a pártpolitika dagoványából. Annak a brandnek az építésén dolgozom, amely a közép-európai fővárosok között kizárólag Budapestet illeti meg.
Meg kell nyitnunk gondolkodásunkat, szembeszállni a kishitűséggel és a provincializmussal és egyfajta globális perspektívát kell adnunk, hogy ezzel a közös cselekvést inspiráljuk. 
Megtapasztalhattam, hogy az éretlenségből és ártatlanságból, az újdonság varázsából előnyök is származhatnak. Az a féktelen vágy hajt bennünket, hogy előre vigyük Budapest ügyeit, és ehhez újra akarjuk pozícionálni a várost. Meg akarjuk változtatni azt, ahogy rólunk gondolkodnak. De ehhez az kell, hogy azon változtassunk, ahogy mi gondolkodunk saját magunkról. Meg kell próbálnunk mindent lelkiismeretesen átgondolni, Budapesten hosszú távú kormányzásra készülünk.Az a benyomás alakult ki bennem, hogy ha valaki főpolgármesterként nem pártpolitikát csinál, hanem a várost tudja képviselni, hosszú távon is sikeres lehet.”

Kép: Demszky anno