Az Azonnali szerint profi ellenzéki kampány folyik

Posted by

Az Azonnali cikke – amelyet Szakács András jegyez – megállípítja, hogy a Fidesz politikai kommunikációs szakemberei pedig régen látott kihívással szembesülhetnek: más is tudja azt, amit ők. A Borkai Zsolt elleni lejárató kampány politikai kommunikációs szempontból ritkán látott „minőséget” képvisel még nemzetközi viszonylatban is, a magyar ellenzéki viszonyok között pedig teljesen új szintet jelent.
Ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg sejtésünk sincs, ki lehet az akció mögött, így talán még akár elhamarkodottnak is tűnhet, ha azt gondoljuk, ellenzékiek lehetnek a háttérben. Az ügy akár belső leszámolás is lehet, elég, ha csak Spéder Zoltánra gondolunk.  A körülmények azonban arra utalnak, hogy nem kormánypárti erőcsoportok vívnak háborút. Ha ugyanis a botrány odáig fajul, hogy Borkai Zsolt kénytelen visszalépni, vagy lemondani, akkor már nincs lehetősége a Fidesznek új jelöltet indítani az önkormányzati választásokon, és mindenképpen elveszítené az ország egyik leggazdagabb települése feletti kontrollt. De mit is értünk szervezettség alatt, miért tartom az eddigi legprofibb, a Fidesz kampánygépezetéhez mérhető „színvonalúnak” a Borkai-ügyet? – kérdezi a szerző. Első és legfontosabb az időzítés, az ügyet ugyanis nem túl korán, és nem is túl későn robbantották, van ideje terjedni, meghatározni a közbeszédet, alakítani a közgondolkodást. Szintén átgondolt választás volt a téma – drogfogyasztás, illetve prostituáltak –, és a kampány alanya.
A lejárató kampánynak van ritmusa, azaz kiszámítható időközönként, jelen esetben naponta jelenik meg új anyag. Ez nagyban segíti a kampány terjedését, a média számára ugyanis kiszámíthatóvá teszi az ügyet, Professzionális lejáratás zajlik a szemeink előtt, melyet most kivételesen a másik oldal szervezett. Ez pedig tényleg azt jelzi előre, hogy a mostani önkormányzati választás vízválasztó. De nem azért, mert a kormánypártok és a propaganda minden eddiginél durvább lejárató kampányt folytat ellenzéki jelöltek ellenhanem mert kiderült, a másik oldal is képes erre.  A következő években tehát valóban kemény kampányok  elé nézünk, amikben az elvek, ideológiák és narratívák helyett végkép a jelöltek személye, sőt a politikai életükön túli magánéletük kapja a főszerepet. A politika perszonalizációja, személyközpontúsága tehát totálissá válik. A mostani önkormányzati választás nagy kérdése tehát az, hogy az ilyen típusú kampányok milyen választói mozgásokat indítanak el a pártrendszerben, átrendezi-e a politikai erőviszonyokat Magyarországon.

Képen: Borkai Zsolt