Széthullás, vagy mégsem

Posted by

A könyvet a Margó fesztiválon mutatják be október 12-én, szombaton 17 órakor a Várkert Bazár Vásár színpadán. A szerzővel Gács Anna beszélget.
Somogyi András
Különös, végzetszerű, misztikummal átszőtt ese­mé­nyek jelennek meg az Árnyékkert lapjain. A főhősök irracionális dolgokat tesznek, nyomon követjük egy család széthullását, az otthonukét is, majd a végén… de ezzel még várjunk.

Rubin Eszter története a nyolcvanas évek végén kezdődik, amikor az egyetemi felvételhez kötött katonaévét töltő Stark Gyuri beleszeret bajtársa barátnőjébe, Liába. Jegygyűrű, eljegyzés, majd jön az első, a körülrajongott gyerek, Sárika. (Előrebocsátom, elég sok részletről fogok most beszélni, de szükséges is.)
Gyuri számítógépes grafikai vállalkozást indít, ahova dől a pénz. A nehezen megközelíthető, világtól elzárt Zergehegyen készül olyan házat (mit házat, palotát!) építeni, amitől mindenkit esz majd az irigység. A hegy suttogva tiltakozik, de ezt csak Gyuri hallja. A rejtőzködő, idegenektől elzárt palotába özönlik a társaság, ám csak a meghívottak. A zajos (és sznob) élet királynője Lia, az udvarhölgyei a két gyerekkori barátnője, Anna és Angéla.
Ikrek születnek Gyuriék házasságából (Bence és Marci), ám életük nem mentes a problémáktól. A házasság az idő múlásával repedezik, és a palotaszerű ház omladozva mutatja a kapcsolat elmorzsolódását. A férfi érzelmei kihűlőben vannak Lia iránt, karrierje megtörik, cégét eladja. 40 éves korára depresszióba esik, kanapé-sírba vonul, semmi sem érdekli. Hét év zombi-lét után, megmagyarázhatatlan belső indíttatástól űzve elszökik az omladozó házból (meg a kapcsolatból). A későn felismert zsidó identitás a pesti zsidónegyedbe hajtja, ott megismerkedik Hannával. Beleszeret, összeköltöznek, tíz hónapig zavartalanul együtt vannak. Ekkor Gyuriban feltámad az apa, úgy érzi, a gyerekeinek szükségük van rá – és visszamegy a Zergehegyre.
Lia revansot vesz a férje hűtlenségéért, Gyuri fejéhez vágja (igaz? nem igaz?), hogy kedvenc kislánya, Sári nem is tőle van. A depressziót is ő idézte elő, méreggel. A család széthullik. Valamennyi idő múltán Gyuri visszatér Hannához, akit viszont ismeretlen betegség támadt meg: elvékonyodik, szinte teljesen átlátszóvá, sőt szó szerint átjárhatóvá, vagyis szellemmé válik.
És akkor… Az utolsó fejezetben Rubin Eszter azzal szembesíti az olvasót, hogy amit eddig olvasott – meg sem történt. Álomvilágban jártunk volna eddig? Gyurinak Anna a felesége, van két fia (Bence és Marci), de ezek nem ikrek… A fiúk éppen a szülők zavartalan házasságának harmincadik évfordulóját ünneplik. Liáról – Anna valamikori barátnőjéről – megtudjuk, hogy túl van már ugyan az ötvenen, de Afrikában hastáncosnő, abból tartja fenn magát. (Lásd Rejtőnél: Leila, az arab démon.)
Tessék nagy levegőt venni. Melyik történet volt a realitás? A szerző játszott velünk, az idősíkokkal, és az olvasó találomra rakhatja össze a történések sorrendjét, idejét. A stílus sokféle, megjelenik benne levélváltás, internetes csetelés, klasszikus elbeszélő forma egyaránt. Mindezen furcsaságok ellenére – vagy éppen azért – az Árnyékkert igen olvasmányos.
A történet párhuzamai szinte fizikai közelségbe hozzák az érzelmi átalakulás, kihűlés, útkeresés momentumait. A felvillantott jellegzetesen mai (vagy éppen csak tegnapi) típusok egyszerre ismerősek és idegenek, az újgazdag, a menedzser, a kiábrándult értelmiségi, a gyökereit elkésve kereső (vagy meg sem értő) leszármazott – mind nagyvárosi, mind budapesti. Ettől kicsit belterjesnek tűnhet, de föltétlenül érdekes. És valóban nem mindennapi…

Rubin Eszter: Árnyékkert
Jaffa Kiadó, Budapest, 2019
344 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
kedvezményes webshop ár 2792 Ft
ISBN 978 963 475 1175

A könyv kiadói fülszövege

Lehet vajon hazugságokból is otthont építeni? Ha engem is megcsalnak, kevésbé vagyok csaló? Mi indítja el egy házasság erózióját?
Az 1980-as években kezdődő és napjainkig ívelő történet két főhőse, Gyuri és Lia kamaszkori szerelemből lép át a házasságba. Eleinte jól alakul az életük, a rendszerváltás lehetőségeit megragadva igyekeznek előrejutni. Gyermekeik születnek, karriert és házat építenek, ám az otthonuk mintha önálló életre kelne.
A szereplők titkokat rejtegetnek, megcsalnak és megcsalatnak. A romlás feltartóztathatatlannak tűnik, és felfal mindent, ami útjába kerül.

Az Olvasbele! kultúrakirakat írása