Mégegyszer a sok-sok lájkról

Posted by

Kereszty András
Ugye, egy cikkel lejjebb ott az értesítés, hogy 2017. október 6-án az Újnépszabadságban megjelent  Tamás Ervin cikk kapta a Facebookon a legtöbb like-ot abban az évben. Ehhez szeretném hozzáfűzni a következőket. 2015-ben a hatalom – mint ismeretes – megölte az ország elsőszámú napilapját, a Népszabadságot. Ez számomra felért azzal, mintha meggyilkolták volna legkedvesebb barátomat. 1970 óta dolgoztam az újságnál.
A Népsportnál és a Magyar Hirlapnál töltött évek után és az Élet és Irodalomban megjelent írásaim alapján úgy “igazoltak le”, ahogy manapság a fiatal focistákat a nagy klubok.
Sok-sok év telt el. Indiai ösztöndíj, kiküldetés a ciprusi háborúba, tudósítói évek Egyiptomban, hadi tudósítói megbízások a Közel-Keleten és Afrikában. Hét év Washingtonban. A rendszerváltás után a szerkesztőség által megválasztott felelős szerkesztői megbízatás…
Szóval két évvel szeretett lapom bezárása után, 2017. október 5-én elindítottam az Újnépszabadság blogot. Ennek előnye volt, hogy a Blog.hu írásaiból az Index válogatott, és ha kedveltek egy cikket azt megjelentették az Index2-n. Hát így került Tomi barátom, Tamás Ervin írása a kiemeltek közé.
Hát ez ma már nem lehetséges. Először is azért, mert a Népszabadságot lenyelő monstrum megtíltotta a blog.hu-nak, hogy az ujnepszabadsag.blog.hu megjelenjen a szerverein. Túlzottan sok olvasója volt. A blogot átkereszteltük haza.hu-ra. Ennek később volt már 90 ezer olvasója is (természetesen, ha az index kiemelte).
Az újnépszabadság elköltözött Amerikába. Amerikai szerverre. Most is itt van. Ezért a címe: ujnepszabadsag.wordpress.com
A Haza cikkeit sem emelheti már ki az index, mert titokzatos politikai erők befolyására a kedvelt lap közéleti, politikai írásokat csak néha, korlátozott számban emel át a blogvilágból.

Az