Sajdik Ferenc meséi

Posted by

Halász Géza
Ezúttal nekünk, felnőtteknek mesél Sajdik Ferenc. Nem Pompomról, nem a nagy Hohohóról, és nem is esti mese, hanem mesés idegenvezetés, fönn a Várban. A Budavári barangolás-ban, Sajdik Ferenc új albumában ugyanis nem csak a karikaturista látószögéből láthatjuk a város egyik legszebb részét, hanem történeteket, történelmi pletykákat is olvashatunk. A szöveget is Sajdik írta, számos dokumentumra, forrásra hivatkozva.

Sajdik_Tersánszky.jpg
Tersánszky

A Babits Mihály közben például megtudhatjuk, hogy amikor az albérletben itt lakó Tersánszky Józsi Jenőnek felszaporodott az adóssága, az ablakon át kidobta kis motyóját és angolosan távozott. (De miután becsületes volt, később mint befutott író visszafizette az adósságot.) Megtudhatjuk a Hadik szobor mellett, hogy Mária Terézia neves hadvezére 1757-ben huszárjaival elfoglalta Berlint két egész napra. A zsákmányolt 300000 talléron és hat zászlón kívül még két tucat női kesztyűt is hozott ajándékba a királynőnek. Sajnos valamennyi balkezes volt. Innen tudtam meg azt is, hogy ifjúkorom Évája (Major Tamás Luciferje és Básti Lajos Ádámja mellett), Lázár Mária egy ősi lengyel herceg leszármazottjaként Czukowi Czartorski Mária Anna néven a Móra Ferenc utca 10-ben született.

A Táncsics Mihály utca 9-ben raboskodott Kossuth, Táncsics, Wesselényi, Czuczor és mások. Ezt az épületet kapta meg háborús jóvátételként az Egyesült Államok. Kultúrtermet rendeztek be itt, ahol filmvetítések is voltak. „Az egész rajziskola, ahova valamikor jártam, rohant fel a Várba (velem együtt) Walt Disney filmeket nézni.” – emlékezik ifjú éveire a rajzoló-mesélő Sajdik.

Tavaly, nyolcvannyolcadik életévében jelent meg nagy, összefoglaló, életművét bemutató albuma (A varázsló felemeli ceruzáját), de hogy senki ne gondolja, hogy ezzel befejezte, ez az új kötete pár nappal nyolcvankilencedik születésnapja után jelent meg. És talán még más is várható…

Sajdik_Máriaterézia
Mária Terézia

Sajdik Ferenc új kötetét a Budavári Könyvünnepen a szerző dedikálásával mutatta be kiadója, a Budavári Önkormányzat.
A könyv megvásárolható a Budavári Önkormányzat ügyfélszolgálatain és a Litea könyvesboltban. De emellett az Anima Könyvkiadó hálózatába tartozó boltokban is fellelhető.
A könyv ára az ügyfélszolgálaton 3500 Ft.
Sajdik Ferenc: Budavári barangolás
A Bécsi kapu tértől a Dísz térigvSajdik_Balta

Sajdik_Balta u.jpg
Balta utca


Szerkesztette: Kernács Gabriella