Olvasnivaló: A manöken halála

Posted by

Ferenczi György

Ő volt az egyik legfelkapottabb manöken itthon, magas volt, arisztokratikus és meseszép. Az élete viszont tragikus fordulatot vett, 1985. január elsején, miközben mindenki az újévet ünnepelte, Lantos Piroskát megölték New Yorkban. Máig rejtély övezi a gyilkosságot, hiszen a Tudor City Plazaban található lakásban három holttestet találtak. A magyar manöken mellett a barátnőjét is lelőtték és egy hatvan év feletti magyar származású fotós holttestét is megtalálták mikor feltörték a lakás ajtaját. A nyomozók szerint ő végzett a lányokkal, aztán magát is megölte. Az ok: féltékenység.
Pedig minden olyan szépen indult. Lantos Piroska 1955-ben született Szentesen, azért éppen ott, mert a katonatisztként dolgozó édesapja ebben a városban teljesített szolgálatot. Hamar kiderült, a nyakigláb kislányt imádja a kamera, nem is csoda, hogy már kamaszként megjelentek róla divatfotók. Zalaegerszegen járt iskolába, a helyi ruhagyár is alkalmazta modellként.
Aztán az érettségi után Budapestre költözött és mindenki a 178 centi magas, csinos lányt akarta fotózni. Hivatásos manöken lett a Magyar Divat Intézet alkalmazta és a sikerek sem maradtak el.
1976-ban Párizsban egy sminkversenyen harmadik helyen végzett, Jugoszláviában pedig ő lett Miss Manöken. Számtalan prospektusban megjelentek a képei és a Fabulon-lánynak becézett Pataki Ági mellett ő is egyre több újságban tűnt fel a képeivel. A karrierje tehát mesésen alakult, a magánélete viszont tragikusan.
Huszonöt évesen azt nyilatkozta, hogy 30 éves korában mindenképpen abbahagyja a modellszakmát, mert gyerekeket szeretne. Sajnos valóban abbahagyta, hiszen 29 évesen megölték.
A szépsége sok esetben valósággal megbabonázta a férfiakat, akik képtelenek voltak úrrá lenni a féltékenységükön. Alig 20 évesen ment hozzá egy építészhez, azonban a kapcsolatot hamar megölte a zöld szörnyeteg és a következő szerelem is zátonyra futott.
1978-ban ismerkedett meg egy emigráns magyar fotóriporterrel, aki a hírek szerint azért utazott Amerikából egyenesen Budapestre, mert meglátta a lány fotóját egy magazinban. Nemzetközi karriert vázolt fel neki s arra kérte, hadd igazgassa ő a pályafutását.
Már akkor kiderült, hogy a fotós belehabarodott a csinos manökenbe, elhalmozta ajándékokkal, ám a lány más utat képzelt magának. A kapcsolat megszakadt, Lantos Piroska pedig Párizsba ment dolgozni, ahol felkapott divatházak és világmárkák modellje lett. Itt ismerkedett meg egy francia férfival, akihez hozzá ment feleségül, ám sajnos a modellkarrier a házasság kárára ment, így a magyar lány megkereste a New Yorkban élő fotóst, hogy segítsen neki elhelyezkedni az amerikai modellszakmában.
A férfi örült és segített. Azonban ekkor már túl volt a hatvanon, ráadásul a fotós munkái is elmaradoztak és anyagilag sem úgy állt, mint évekkel korábban. A szemtanúk szerint sokat panaszkodott, hogy Piroska visszautasítja őt, sőt 1984-ben többször is kijelentette, nincs értelme az életének és meg fogja ölni a manökent. Így érkeztünk el 1984 szilveszteréhez.
Mindenki ünnepelt, Piroska is ezt tervezte, aki a barátnőjével együtt elment vacsorázni a fotóssal, majd hajnalban a férfi Tudor City Plázában található lakására mentek. Az is biztos, hogy pezsgőt ittak, ám, hogy pontosan mi történt ezután, talán sosem tudjuk meg.
Egy bizonyos, Piroska a nappaliban ült, amikor lelőtték és a barátnőjével is végeztek. A férfi holttestét is megtalálták a helyszínelők. Elsőre azt feltételezték a rendőrök, hogy mindhárman gyilkosság áldozatai lettek, ám később arra jutottak, hogy a fotós lőtte le a két lányt, majd magával is végzett.
A tragikus estéről itthon keveset írtak a lapok, kivéve Ungvári Tamást, aki 1985-ben könyvet is kiadott a drámai történetről. Lantos Piroska holttestét később hazahozták Magyarországra és Székesfehérváron temették el.
Így ért véget az élete 29 éves korában egy mesés szépségnek, aki a kifutókon boldog lehetett, a magánéletében viszont nem adatott meg a harmónia.
Még ma is csak 64 éves és boldog nagymama lehetne, ha a szépsége nem vakít el annyi embert és ő is szerencsésebb