Süketek városa?

Posted by

Gellért András

Itt mindenki süket? – csodálkozott rá James Edwardson brit turista, mikor a repülőtérről a belvárosi szállodába fuvaroztatta magát. A fizetésnél ugyan neki is emelnie kellett a hangját, mert a taxis vendégcsalogatóan irritáló decibelszámmal közölte vele, hogy huszonkétezer lesz, ha pedig számlát kér, akkor harmincöt. Ettől a hangerő még jobban emelkedett, a személyszállítással foglalkozó magánvállalkozó immár harmadszor üvöltötte az arcába, hogy huszonkétezer, te pöcs, fizessél, vagy szétb….m a pofádat, mire James csak annyit kérdezett, what?, de ekkor már majdnem egymásnak estek.
Végül huszonkettőt fizetett, kiszállt, a táskáját pedig a sofőr dühösen kivágta a csomagtartóból. 
A recepción is emelt hangon beszéltek vele. Az arca elé toltak valamit, abból jött a hang, de szerencsére hamar megkapta a kulcsként funkcionáló plasztikkártyáját, így nem kellett sokat kiabálniuk vele. Lepakolt, kifújta magát, majd elindult sétálni és vacsorázni. Az utcán is nagy volt a hangzavar, bent az étteremben pedig szinte elviselhetetlenül magas hangerőn vették fel a rendelést. Csak egy gulyáslevest kért, de a pincér, a szája elé tett eszközzel így is egészen közelről kérdezett vissza, kétszer is, hogy “biztosan csak egy soup lesz?”, mire James megadóan annyit mondott, igen, egy soup. Két napig járta a várost, látta az összes nevezetességet, mobiljával mindenhol fotózott, csak azt nem értette, miért használ mindenki megafont. Ő ilyet még nem látott, csak a 22-es csapdája című filmben, de hát ott ugye mindenki őrültnek tűnt, amúgy pedig valami háború is zajlott éppen. Végül a Vásárcsarnokban, annál a zöldséges standnál, ahol egykoron Margaret Thatcher is vett egy csomag fokhagymát, talán mézet is, szóval ott kérdezett rá, miért van mindenkinél hangosbeszélő. Hogy jobban értsük egymást – üvöltött mosolyogva az arcába az árus, természetesen kezében tartva a már említett rendkívül divatos eszközt.
James Edwardson továbbra sem értett semmit. A gépe aznap este indult vissza Londonba. A felszállás előtt érdekes módon ugyanaz a kérdés foglalkoztatta, mint az érkezése után a taxiban.
Itt mindenki süket?